Direct naar artikelinhoud
Cadeauspecial

Koken met Dalí: aan de slag met het kookboek van de surrealist

Chef Kim Devisschere maakte gerechten uit het kookboek klaar.

"Als je zo'n calorie-nazi bent voor wie eten een straf is", schreef Salvador Dalí in 1973, "leg mijn kookboek dan alsjeblief meteen weg. Je gaat erdoor geschoffeerd worden." Dalí? Kookboek?!

Maak u vooral geen zorgen als u nog nooit van Les dîners de Gala, het kookboek van Dalí, hebt gehoord. Los van het feit dat de Spaanse kunstenaar beter kon schilderen dan koken, verscheen het boek in 1973 op zo'n kleine oplage dat een exemplaar vandaag al gauw 750 euro kost. Meteen ook de belangrijkste reden - naast de delicieus exuberante prentjes - waarom Taschen vond dat het tijd werd voor een tweede druk.

Maar zijn de recepten in het boek ook iets waard? Omdat er niets met een wokpan in staat, trekken we ermee naar de gerenommeerde chef Kim Devisschere, die ons meteen een illusie armer maakt. "Koken is geen kunst, maar een ambacht."

Les dîners de Gala.

Waarmee de culinaire gangmaker van het Gentse restaurant Roots het opzet van Dalí vooral niet wil ondermijnen. "Ik ben een grote fan", klinkt het, "maar als het op eten aankomt, heb ik weinig boodschap aan surrealisme. Ik zie graag welke ingrediënten er op mijn bord liggen".

Al snel blijkt echter dat Dalí en zijn vrouw Gala - geef toe dat u die titeltwist niet zag aankomen - het daar grotendeels mee eens waren. "Er staan een paar vreemde recepten in het boek", merkt Devisschere op, "maar het gros hebben die twee verzameld om vrienden mee te entertainen. Het zijn bijna allemaal gerechten om te delen, en ze zijn nooit echt moeilijk te bereiden, zodat je geen uren verliest in de keuken."

Les dîners de Gala

We vroegen de chef om twee gerechten uit Les dîners de Gala klaar te maken. Het resultaat vindt u hieronder.

Salvador Dalí, Les dîners de Gala, Taschen, 320 p., 49,99 euro, taschen.be