Direct naar artikelinhoud

"Bijzonder oneerlijk": meer dan 1 op 4 artsen behaalde diploma niet in België

Marc Moens

Marc Moens, de voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) noemt het "bijzonder oneerlijk dat buitenlandse artsen België zomaar mogen binnenstromen, terwijl de procedure voor Belgische artsen zo moeilijk is". Moens reageert daarmee op het nieuws dat meer dan één op de vier nieuwe artsen zijn diploma niet in België behaalde, zoals vanochtend verscheen in De Standaard.

Van alle startende artsen die vorig jaar een Riziv-nummer aanvroegen in ons land, behaalde 28 procent zijn diploma niet in België. In 2011 was dat nog 20 procent.

Vooral in Franstalig België is de toename opvallend. Vorig jaar had 41,1 procent van de nieuwe artsen daar een niet-Belgische opleiding, voor tandartsen was dat zelfs meer dan de helft. In Vlaanderen ging het om 16,1 procent van de artsen en 35,3 procent van de tandartsen.

Kritiek

CdH-Kamerlid Cathérine Fonck reageerde al verbolgen. "Het quotasysteem zadelt onze eigen Belgische jongeren op met een handicap, en dat is discriminerend", meent Fonck.

"Ik kan mij alleen maar scharen langs de kant van mevrouw Fonck", zegt Moens, die in juli ook al eens aan de alarmbel trok. "Dat systeem stoort ons al 30 jaar, maar de opeenvolgende ministers ketsen onze voorstellen telkens opnieuw af."

Cathérine Fonck

Maatregelen

Concreet pleit Moens voor bijkomende kwaliteitseisen voor buitenlandse artsen. Ook het taalexamen voor artsen dat Europese lidstaten sinds begin dit jaar mogen opleggen aan buitenlandse werknemers, is voor het BVAS een denkpiste. "Het is toch niet meer dan redelijk dat buitenlandse dokters minstens de taal kennen van het land waarin ze werken."

Lees ook

Geselecteerd door de redactie