Direct naar artikelinhoud

Man ontdekt verdwenen 16e-eeuws Brits familiewapen op Namense antiekmarkt

De Saint Katherine Cree kerk in Londen waar het familiewapen op het familiegraf hoort te staan.

De Maaseikse houtornamentist en heraldische beeldhouwer Patrick Damiaens heeft het ontbrekend 16de-eeuws familiewapen van een belangrijke Britse ambassadeur ontdekt op een antiekmarkt in Namen. De kerk van St Katharine Cree in Londen, waar het kunstwerk tijdens Wereldoorlog II verdween, heeft een advocaat aangesteld om het kunstwerk terug te krijgen.

"Op een antiekmarkt in Namen sprong het opzetstuk me in het oog", vertelt Patrick Damiaens. "Het reliëf in kwestie stelt een 16de-eeuws familiewapen voor, het is ongeveer 80 cm hoog en is gemaakt van albast en de uitvoering is van een hoge kwaliteit. De antiquair bood het aan als een Duits-Oostenrijks reliëf midden 16de eeuw. Dat vond ik heel raar, omdat het eerder leek van Britse oorsprong te zijn."

Uitvoerig onderzoek
Na uitvoerig onderzoek over de herkomst van het kunstwerk kwam Damiaens terecht bij de adellijke familie Trockmorton in Engeland. "Het opzetstuk ontbrak al jaren van het monument van Sir Nicholas Trockmorton, een vertrouweling van Elisabeth I en Mary Queen of Scots", aldus Damiaens. "Hij was een Brits ambassadeur in Frankrijk en de familie heeft een belangrijke rol gespeeld in het Engeland van de 16de eeuw."

Authentiek
Marc Van der Cruys, uitgever van een heraldisch tijdschrift, is overtuigd van de authenticiteit van het kunstwerk. "Naar mijn mening is er weinig twijfel dat de sculptuur met het wapen het opzetstuk is dat ooit het grafmonument Trockmorton in de parochiekerk van St Katharine Cree sierde."

De verantwoordelijke van de kerk van St Katharine Cree in Londen heeft intussen stappen ondernomen. Met een advocaat die gespecialiseerd is in gestolen, geplunderde en ontbrekende kunstwerken wil de kerk het opzetstuk weer op haar rechtmatige plaats krijgen.