Luister naar

App-dienst voor nieuwe daklozen

Nieuws
Een nieuwe Whatsapp- en sms-dienst voor daklozen, waarmee in Amsterdam is proefgedraaid, wordt vanaf vandaag ook in Utrecht, Noord-Brabant en Limburg geïntroduceerd.
Maurice Hoogendoorn Maurice Hoogendoorn
donderdag 8 december 2016 om 03:00

Amsterdam

Street Messenger, zoals de Whatsappdienst heet, is een initiatief van het Leger des Heils, de Vodafone Foundation en het Straatpastoraat van de Protestantse Diaconie Amsterdam. Daklozen kunnen zich ervoor aanmelden en krijgen dan geregeld berichten over praktische zaken aangaande het leven op straat.

Het aantal daklozen in Nederland is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek sinds 2009 met 13.000 mensen toegenomen.

In Amsterdam vragen jaarlijks zo’n 600 à 700 mensen een daklozenuitkering aan, zegt Luc Tanja, die voor de Protestantse Diaconie Amsterdam als straatpastor actief is. ‘Street Messenger is vooral voor deze nieuwe daklozen bedoeld. Want het is niet zo makkelijk om je op straat te redden als je nieuw bent in de wereld van de daklozen. Nu eens is er hier een inloophuis open, dan weer daar. Wij sturen twee keer per dag berichten naar daklozen met praktische informatie. Waar ze terechtkunnen voor eten, waar ze kleding kunnen krijgen. Maar ook over leuke dingen. Over een karaokeavond in een inloophuis bijvoorbeeld, of een gratis culturele activiteit.’

misvatting

Vanaf januari is in Amsterdam proefgedraaid met Street Messenger. Momenteel maken ongeveer vijftig daklozen gebruik van de app. ‘Sommigen hebben inmiddels weer een huis of kennen het daklozenwereldje nu beter en hebben daarom de app niet meer, maar er zijn ook nieuwe mensen bijgekomen.’ Volgens Tanja is het een misvatting dat veel daklozen geen mobiele telefoon zouden hebben. ‘Ik schat dat meer dan tachtig procent een mobieltje heeft.’

Tanja gaat in Amsterdam over de inhoud van de berichten voor daklozen, de Vodafone Foundation maakt het versturen technisch mogelijk. In andere steden zullen lokale hulpverleners de inhoud van de berichten verzorgen. ‘Het is de bedoeling dat we langzaam doorgroeien, zodat we op den duur landelijk enkele honderden daklozen bereiken’, aldus Tanja. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jongeren tijdens het Defensie Dienjaar, waarbij jongeren een jaar ervaring kunnen opdoen bij Defensie.

Hoe denken jongeren zelf over het afstoffen van de dienstplicht? 'Vrede is niet vanzelfsprekend'

Met de oorlog in Europa gaat het de afgelopen jaren steeds vaker over de dienstplicht. Zijn jongeren bereid om te vechten voor volk en vaderland? ‘De opkomstplicht, zoals vroeger, is verouderd.'

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.