Luister naar

Er wordt geen extra kerstbal gekocht, ondanks Trump en Brexit

Nieuws
Voor het eerst sinds jaren zien de tuincentra de kerstverkopen tot wel 15 procent stijgen. Dat mensen het in en rondom het huis extra gezellig willen maken, komt volgens de tuinbranche vooral door de grote politieke onzekerheid in de wereld.
Hans Hopman
donderdag 8 december 2016 om 03:00
De verkoop van kerstartikelen zit in de lift, merkt de branche. Consumenten hebben echter niet veel op met de claim dat de stijging te maken heeft met de ontwikkelingen op het wereldtoneel.
De verkoop van kerstartikelen zit in de lift, merkt de branche. Consumenten hebben echter niet veel op met de claim dat de stijging te maken heeft met de ontwikkelingen op het wereldtoneel. anp / Lex van Lieshout en nd

Zeist-Maarssen

Ze verneemt het van de leden, zegt Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland. ‘Consumenten zijn het negativisme in het nieuws beu.’ Tegelijk maakt de verkiezing van Trump tot Amerikaanse president, de Brexit en de oorlog van ISIS mensen onzeker, weet ze. ‘En dan willen ze het extra gezellig maken in en rondom huis.’ Ze geven daarom meer geld uit aan kerstspullen. Al helpt de aantrekkende economie natuurlijk ook mee.

De grootste groei zit bij de kerstverlichting en kerstgroen, zette de tuincentrumkoepel woensdag uiteen, maar kunstgroen, kunststof kerstbomen en kerstversiering laten ook een flinke toename bij de omzetcijfers zien. De klassieke kleuren rood en zilver blijven in trek. Bij de kerstversiering raken vooral natuurlijke materialen zoals hout meer geliefd.

Voor de tuinbranche is Kerst van oudsher een belangrijke periode van de jaaromzet. De eerste artikelen gaan al in oktober over de toonbank. Horstra: ‘Die maand laat dit jaar een duidelijke plus zien in de kerstartikelenverkoop. In de maand november nam de omzet in kerstartikelen zelfs met ruim 15 procent toe, vergeleken met 2015.’

Is het geen mooi verkooppraatje om te zeggen dat mensen, na zeven magere jaren, nu meer kerstspullen aanschaffen, omdat ze in grote onzekerheid leven? Is onzekerheid niet een algemeen verschijnsel, dat van alle tijden is? Bovendien: als het winter is en donker wordt, gaan binnen de lichtjes aan. Het is nooit anders geweest.

Toch bedenkt Tuinbranche Nederland het gesignaleerde sentiment niet zelf, benadrukt Horstra. ‘Wij doen jaarlijks onderzoek naar de tijdgeest (‘Wat is er aan de hand in de wereld?’).’ En uit dat recente onderzoek komt de onzekerheid naar voren. ‘Ook het gevoel van veiligheid is belangrijk’, zegt ze. ‘Als dat minder wordt, gaan mensen het thuis steeds gezelliger maken. Bijvoorbeeld “het gewone” krijgt dan een podium.’ Daarmee bedoelt ze een kerststuk dat op een verhoging komt te staan. Of gewone kerstverlichting, maar dan onder een glazen stolp. ‘Dat wordt dan een soort altaartje.’

Aquarius

Bianca Kok (58) loopt samen met een vriendin te winkelen in een naar kerstbomen ruikend Tuincentrum Vechtweelde in Maarssen. In haar handen heeft ze een grote boomschijf. Ze zal écht geen extra kerstbal kopen om de komst van Trump te compenseren, blijkt uit haar woorden. ‘Ik voel me helemaal niet onzekerder door alles wat er in de wereld speelt.’ We hebben het zo goed, stelt ze, en waarom dát niet benoemen? ‘Kuddegedrag’ vindt ze al die angst, die naar haar oordeel ingegeven wordt door alles wat de media aan nieuws brengen.

Het wordt juist steeds beter, schat ze optimistisch in. Ze baseert zich daarvoor op het huidige gesternte: ‘Na de Waterman gaan we nu de periode in van de Vissen. Dus van het individualistische “ik”-gevoel meer naar het “wij”.’

En haar koopgedrag? ‘Ik koop niet meer dan andere jaren. En kopen om het kopen doe ik beslist niet.’

geluksgevoel

Psycholoog Miranda Goërtz uit Arnhem heeft in haar praktijk veel te maken met onzekere cliënten. Maar ze herkent niet dat mensen vanuit onzekerheid meer gaan kopen om gezelligheid te scheppen. ‘In plaats van onzekerheid zie ik in de maatschappij meer een toename van angst en depressie. Al kan onzekerheid ook een onderdeel zijn van angst.’

Kooplust ziet ze vooral bij mensen die zich ongelukkig voelen, om zo een geluksgevoel te creëren. Dus als compensatie voor wat ze in hun leven missen. ‘En dan is Kerst wel dé periode om dat te uiten.’ <

‘dit is echt niet het einde der dagen’

Terwijl het op de parkeerplaats van Tuincentrum Vechtweelde een komen en gaan is, zet Arnold de Boer (57) zijn pas gekochte kerstboom vast op de imperiaal. Intussen zit zijn vrouw rustig in de auto te wachten.

Maakt hij door de onzekerheid in de wereld het nu extra gezellig? ‘Nee hoor, we zetten elk jaar een kerstboom neer om die te versieren. We kopen niet meer dan anders.’ En nu misschien wel minder, omdat hij en zijn vrouw met Kerst niet thuis zijn, maar bij de kinderen. ‘Daar liggen dus de pakjes.’

Trump – en ook het handelen van de Turkse president Erdogan – hebben hem in eerste instantie wel een onveilig gevoel gegeven. ‘Maar ik ben echt niet zodanig in paniek, alsof het einde der dagen is gekomen. We moeten eerst maar eens zien wat Trump teweegbrengt. Hij is wel machtig. Maar er is een behoorlijke stabiliteit, die hij niet in één keer kan weghalen.’

Inmiddels gaat door al dat gesjor op het dak het alarm van zijn auto af. Geen paniek. Hij vindt snel de uit-knop. Om daarna zijn verhaal te vervolgen. Het benadrukken van onzekerheid vindt hij al met al te vergezocht: ‘Op dit moment ben ik niet nerveus.’

‘extra kerstverkoop is logischer in de VS’

‘Ik geloof niet dat onzekerheid in Nederland echt speelt’, is de primaire reactie van Amy Mulder (20). Gezellig samen met haar moeder doet ze kerstinkopen. Op de winkelwagen is niet alleen een kerstboom neergelegd. Er zitten ook wat kerstspullen in, zoals een lantaarn met kaars erin.

Volgens moeder Linda van der Brug (51) heeft haar koopgedrag ‘meer te maken met je persoonlijke leefomgeving. Zo ben ik een alleenstaande moeder die het thuis gezellig probeert te maken.’ Om eraan toe te voegen ‘dat we ons als gezin heus wel bewust zijn van de ellende in de wereld’. Maar dat ze het anderzijds ook best goed hebben. Daarom schuift er meestal wel iemand ‘in nood’ bij hen aan de kersttafel.

Zelf maakt ze zich meer zorgen over de natuur en over de positie van minderheden.

Extra kerstverkoop zou dochter Amy wel kunnen begrijpen, maar dan in de Verenigde Staten. ‘Dat is logischer, want daar zit Trump.’

Haar moeder zegt wel alerter te zijn: ‘Ik werk in het UMC en ik kon met collega’s mee naar een kerstmarkt in Duitsland. Dat heb ik niet gedaan omdat ik geen risicogebieden opzoek. Maar onzeker of angstig, nee.’

‘misschien wel onbewuste onzekerheid’

Quno Post (20) is zijn laatste jaar ingegaan als student psychologie. Hij zou dus moeten weten wat onzekerheid met mensen doet. ‘Nee, ik herken het niet’, reageert hij op de stelling van de tuinbranche dat de extra omzet van 15 procent vooral te maken heeft met de onzekerheid in de wereld.

Samen met zijn moeder schuifelt hij door de enorme kerstafdeling van Tuincentrum Vechtweelde. Ze zegt, ongeacht wat er speelt, altijd wel iets te kopen met Kerst. Voor de gezelligheid.

Quno: ‘Daar is Kerst nu eenmaal de periode voor.’ Maar volgt hij dan niet het nieuws, nieuws waar je vaak niet vrolijk van wordt? ‘Ja, maar niet elke dag.’ Om eraan toe te voegen dat hij gewoon niet het type is om in angst te leven.

Maar al nadenkend komt hij wel met een nuance: ‘Ik bezocht laatst met vrienden de musical Lion King. Toen dacht ik: als er nu in deze zaal met 1800 mensen wat gebeurt, dan zal er flink paniek losbreken.’

Maar echt onzekerheid? ‘Bij mij misschien alleen onbewust.’

En dan als psycholoog in spe: ‘Het ligt aan je eigen persoonlijkheid hoe je met de wereldproblematiek omgaat.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’