Direct naar artikelinhoud
Politiek

Maximaal vijf leden in 'commissie stiekem'

De nieuwe commissie kan uit maximaal zeven personen bestaan.

De Commissie voor de Inlichtingen - en Veiligheidsdiensten moet beperkt worden tot vijf leden. Alleen de vijf grootste fracties in de Tweede Kamer moeten nog toegang hebben tot deze commissie. De 'commissie stiekem', zoals de commissie in de wandelgangen genoemd wordt, heeft dit voorstel bij de Kamer ingediend.

Nu zijn nog alle fracties, die onmiddellijk na de verkiezingen gevormd zijn, in de commissie vertegenwoordigd. Afsplitsingen van fracties zijn al sinds 2006 niet meer in de commissie stiekem vertegenwoordigd.

De wijziging van het Reglement van Orde van de Kamer, dat woensdag wordt behandeld, is door alle leden ondertekend: door Geert Wilders, maar ook door fracties als de SGP, de ChristenUnie en 50Plus, partijen die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid na de verkiezingen niet zullen behoren tot de vijf grootste fracties in de Kamer. Zij kunnen dan dus de fractievoorzitter niet langer als vertegenwoordiger naar de commissie stiekem sturen en achter gesloten deuren praten over de Nederlandse inlichtingendiensten.

De officiële, dat wil zeggen de in het voorstel genoemde, reden voor de beperking tot vijf leden is dat de commissie in een kleinere samenstelling makkelijker en sneller in kan spelen op actuele ontwikkelingen. Bovendien is de kans op het uitlekken van staatsgeheime informatie kleiner bij een kleinere commissie, zo staat in het voorstel.

Andere belangen

Sinds de opkomst van Denk nemen echter ook de zorgen toe over een mogelijk lidmaatschap van de commissie van Kamerleden die wellicht ook andere belangen willen dienen dan alleen het Nederlandse. In het officiële voorstel wordt hierover echter met geen woord gerept.

De voorzitter van de Kamer moet volgens de huidige commissie stiekem de mogelijkheid krijgen de commissie van vijf leden uit te breiden met maximaal twee. Bij een maximum van vijf is immers het gevaar reëel dat regeringspartijen in de commissie een meerderheid hebben. Er kunnen, aldus het voorstel, redenen zijn dit te willen voorkomen.