Direct naar artikelinhoud
Democratie

GeenPeil belooft 'levende stemkastjes' in Tweede Kamer

Journalist Jan Dijkgraaf en Bart Nijman (R) tijdens de presentatie van de nieuwe politieke partij GeenPeil.

Als de nieuwe politieke partij GeenPeil, de motor achter het referendum over het handelsverdrag met Oekraïne, bij de volgende verkiezingen in de Tweede Kamer komt, dan worden de Kamerleden 'op afstand bestuurbaar'. Dat zei lijsttrekker Jan Dijkgraaf vanmiddag bij de partijpresentatie in Amersfoort.

"We gaan geen politiek bedrijven, maar het volk vertegenwoordigen", zo zette de oud-columnist, die per direct stopt als journalist, zich af tegen de regering in Den Haag. "Geen debatten, geen deals, geen commissie stiekem, geen gekruip voor de machtswellustelingen in Brussel. GeenPeil gaat de democratie terugveroveren op de beroepspolitici."

Dat wil de partij doen zonder programma en standpunten. De leden moeten de koers bepalen - vandaar de leus 'Stem op jezelf. Kies GeenPeil' - door elke week via internet te stemmen over wetsvoorstellen die ter tafel komen. De Kamerleden volgen altijd wat er uit deze 'micro-referenda' komt. Zo belooft de partij 'levende stemkastjes' in de Tweede Kamer.

'Als jullie stemmen dat GeenPeil-Kamerleden naar links moeten, dan gaan de Kamerleden naar links', staat in het partijplan. 'Als jullie besluiten dat GeenPeil-Kamerleden naar rechts moeten, dan gáán ze naar rechts. Niets meer, niets minder.'

Jan Dijkgraaf, van GeenPeil, bij de presentatie van de plannen.

Alles transparant

Ook belooft GeenPeil geen coalities te sluiten. De partij gaat de regering actief controleren door schriftelijk Kamervragen te stellen. Bovendien komen er webcams op de fractiekamer en alle bonnetjes worden op de website geplaatst, zei Dijkgraaf. "Alles transparant, twentyfour-seven."

Dijkgraaf heeft er vertrouwen in dat GeenPeil geen splinterpartij wordt. Dat heeft het 'leger des Peils' volgens hem al bewezen door genoeg handtekeningen bij elkaar te krijgen voor her Oekraïnereferendum.

GeenPeil komt met een eigen partij uit onvrede, omdat premier Rutte het 'nee' van het raadgevende referendum niet heeft overgenomen. Met een aanvulling op het verdrag zoekt de premier naar een weg om de tegenstem te honoreren. Daarmee brengt Rutte in de ogen van GeenPeil doorlopend schade toe aan de democratie. VVD, PvdA en D66 - die het kabinet in dezen steunt - laten de kiezer volgens GeenPeil 'al negen maanden barsten'.

Baudet en Roos

"We willen de democratie van binnenuit herstellen", zegt Bart Nijman van GeenPeil. "Ditmaal gaan we voor een voltreffer." Wie naast Nijman en Dijkgraaf voor die voltreffer moeten zorgen, is nog niet bekend. Dijkgraaf wil nog niet zeggen wie er op de kandidatenlijst komt te staan. Hij liet alleen los dat het om mensen ging die 'ervaring hebben met het doen van Wob-verzoeken' (Wet openbaarheid van bestuur).

Met GeenPeil zoekt een derde aanjager van het referendum in april invloed in de Tweede Kamer. Ook Thierry Baudet wil met zijn Forum voor democratie de Kamer in. Jan Roos, de voorman van het referendum, wordt lijsttrekker van VNL, de klassiek-liberale partij van de twee ex-PVV'ers Joram van Klaveren en Louis Bontes. Deze partijen zitten alle drie op de rechterflank van het politieke spectrum.