Direct naar artikelinhoud

Het Binnenhof: 5 december

Uw politieke nieuwsbrief

Het Binnenhof: 5 december
Beeld ANP/de Volkskrant

Goedemiddag,
De week begint met alweer een nieuwe partij. In dit tempo gaat het record eraan van 'Meeste geregistreerde partijen' (2006). Kennelijk is 'de politiek' springlevend, getuige ook het voornemen van de PVV om op 21 maart 2018 in zoveel mogelijk gemeenten politiek actief te zijn. Kan de eenmanspartij van Geert Wilders dat wel aan?

Hier zijn uw Dagkoersen.

Deze nieuwsbrief kunt u ook kosteloos in uw mailbox krijgen als u zich hier aanmeldt.

Het Binnenhof: 5 december
Beeld de Volkskrant

PARTIJ VAN DE DAG
Nog een Oekraïnereferendum-residu

Verslaggever Joost de Vries is ter plaatse in Amersfoort waar alweer een nieuwe partij het daglicht ziet. Hoe is de sfeer daar bij de geboorte van GeenPeil, Joost? 'Het is druk in 'de Prodentfabriek' in Amersfoort, de oude fabriekshal waar GeenPeil zijn gedaanteverwisseling presenteert: van burgerinitiatief rondom het Oekraïnereferendum naar politieke partij. Het publiek bestaat uit haast net zoveel cameramensen als geïnteresseerden. Wie binnenkomt kan meteen lid worden en en passant een GeenPeil-trui of -shirt aanschaffen. Hier maakt "het leger des peils" een doorstart.'

De GeenPeilers hadden zich zo voorgenomen: wij richten géén politieke partij op. Maar toen premier Rutte op 1 november nogmaals in de Kamer uitstel afdwong om een oplossing te zoeken voor de uitkomst van het Oekraïnereferendum, was het geduld bijna op. De doorslag gaf Rutte die de 'nee-stem' in de ogen van GeenPeil koppelde aan vacuümbommen die de Russen op het Syrische Aleppo gooiden. Na die woorden van de premier besloot GeenPeil een politieke partij te worden.

Lijsttrekker wordt journalist Jan Dijkgraaf. Joost de Vries hoorde in diens eerste politieke speech - met autocue - een aanklacht tegen de Haagse poldercultuur. 'Beroepspolitici glibberen, ze draaien, een nee wordt een ja', zei Dijkgraaf. 'Rutte is de aanrander die het nee van de vrouw wel verstond, maar het niet accepteerde omdat ze eigenlijk ja bedoelde.'

Jan Dijkgraaf presenteert zich als GeenPeil-lijsttrekker.Beeld ANP

TREND VAN DE DAG
Aandacht? Begin een partij

Met GeenPeil staat de teller van het aantal partijen dat zegt mee te willen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 67. Zevenenzestig! Dat lijkt veel, maar het is minder dan tien jaar geleden. Nog wel.

Nu staan er op de registratielijst van de Kiesraad nog 63 partijen. Van GeenPeil nog geen spoor, net zo min als van de partij van Jacques Monasch, Nieuwe Wegen. Ook heeft de 'Partij voor de Niet-Stemmers' van strafpleiter Peter Plasman ('geen grap') zich nog niet bij de Kiesraad gemeld en Sterk, van enkele ex-CDA'ers, ook nog niet.

Tot 19 december kunnen partijen zich laten registreren als ze met hun naam bovenaan het stembiljet willen staan. Wij noteren tot dusver onder meer: Basis Inkomen Partij, Kleptocratenpartij en Partij Bonte Koe. In 2006 registreerde de Kiesraad liefst 74 partijen, een record. Serieus wordt het pas op 30 januari. Dan moet een nieuwe partij 11.250 euro borg hebben betaald om echt op het stembiljet te komen. Geld dat pas terugkomt bij een bepaald aantal stemmen, driekwart van de kiesdeler - vorige keer was dat 47.122 stemmen.

De stap van 'registratie als partij' naar 'meedoen met de verkiezingen' blijkt nogal een grote. Voor de laatste drie verkiezingen, 2006, 2010 en 2012, lieten gemiddeld 61 partijen zich registreren. Ongeveer één op de drie ervan haalde het stembiljet. Daarop stonden de afgelopen drie keer steeds circa 21 partijen.

Het Binnenhof: 5 december
Beeld ANP

BELOFTE VAN DE DAG
De PVV ook in uw gemeente

PVV-leider Geert Wilders wil dat zijn partij in zoveel mogelijk gemeenteraden is vertegenwoordigd. Tot dusver 'deed' de PVV alleen Almere en Den Haag. Maar op 21 maart 2018, bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen wil Wilders 'een nieuwe stap zetten'.

Drie jaar geleden vond hij nog dat de PVV onvoldoende georganiseerd was om aan meer dan twee gemeenten mee te doen. En zelfs dat bleek te veel. De strapatsen van de uiteindelijk uit elkaar gevallen PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad bezorgde Wilders zoveel kopzorgen dat hij zich liet ontvallen nooit meer aan gemeenteraadsverkiezingen te willen meedoen.

Verslaggevers Frank Hendrickx en Ariejan Korteweg taxeren dat Wilders nu toch wil laten zien dat de PVV, ook alweer tien jaar oud, wel degelijk kan besturen. De kans dat de partij dat nationaal kan doen, is niet groot, dus dan maar lokaal. Een beetje zoals de SP dat doet. En in Frankrijk het Front National van Marine Le Pen.

Echter, schrijven Hendrickx en Korteweg morgen in de Volkskrant, de partijorganisatie is nu zwakker dan toen de PVV veiligheidshalve maar in twee gemeenten meedeed. Voormalige vertrouwelingen zijn vertrokken en omdat de PVV geen leden heeft, komt er ook nauwelijks geld binnen.

Dat dit ten koste van de scherpte kan gaan, blijkt uit een tweet van Wilders met een filmpje van een vechtpartij in een asielzoekerscentrum. Wilders doet alsof ze daar op 2 december aan het knokken sloegen, maar het filmpje is van 4 december 2015. De Telegraaf schreef vorig jaar over dit incident en nu opnieuw.

PVV-leider Geert Wilders bakt stroopwafels in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen.Beeld ANP

Twitter bericht wordt geladen...

KANDIDAAT VAN DE DAG
Asscher vecht voor reputatie

Lodewijk Asscher begint aan misschien wel de belangrijkste dagen uit zijn politieke carrière, denkt Asscher-watcher Gijs Herderscheê. Vrijdag weet de minister van Sociale Zaken of hij de nieuwe PvdA-leider is en de komende dagen verdedigt hij zijn laatste begroting. De erfenis waar de bewindsman zelf prat op gaat, heeft drie pijlers: er moesten banen bij in de crisis, er moesten structureel meer vaste banen bij en het aantal flexbaantjes moest omlaag.

'Werk én zekerheid' werd het motto waarnaar hij zijn belangrijkste wet vernoemde. Maar wat nu die vaste banen uitblijven? Zowat de hele Kamer, inclusief coalitiepartner VVD, ruikt z'n kans om Asschers erfenis te fileren en hem als mislukt minister op verkiezingscampagne te sturen. Van welke kanten komen de aanvallen en hoe reageert Asscher? Lees het morgen in de Volkskrant.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.