Direct naar artikelinhoud

Meisje (7) uit Aleppo valt stil op Twitter

Bana Alabed (7) op een foto van haar eigen Twitteraccount.

Een zevenjarig meisje dat wereldwijd de aandacht trok met tweets uit de Syrische stad Aleppo, is verdwenen van Twitter. De twitteraccount van Bana Alabed is volgens de BBC gisteren verwijderd, toen Syrische regeringstroepen de door rebellen beheerste oostelijke wijken verder binnen trokken.

De laatste tweet op de account van Bana werd gisteren verstuurd door haar moeder Fatemah. 'We weten zeker dat het leger ons nu gevangen gaat nemen. We zien elkaar op een andere dag lieve wereld. Tot ziens.' Daarna verdween het account van Twitter. Wie het heeft verwijderd is niet duidelijk.

Bana had meer dan 130.000 volgelingen op de berichtensite. Sinds afgelopen september beschreef zij met behulp van haar moeder en lerares Fatemah in het Engels het leven in het belegerde oosten van de stad. Zo vertelde ze vorige week hoe haar huis werd gebombardeerd en dat ze doden had gezien.

Of de berichten echt de authentieke hartenkreten waren van een zevenjarig meisje, of een geregisseerde bijdrage aan de propagandastrijd, valt overigens niet met zekerheid vast te stellen. Het Engels van Bana en haar naasten was wel erg perfect, en de emotionele impact van haar twitterboodschappen was haast professioneel. Zoals alle informatie die uit Aleppo komt, was ook deze informatie moeilijk te verifiëren.

De afgelopen weken heeft het Syrische leger met steun van bondgenoot Rusland een groot offensief ingezet om het oosten van Aleppo na jaren weer in handen te krijgen. Door zware bombardementen zijn er al weken geen werkende ziekenhuizen meer. Het regeringsleger zou inmiddels meer dan twee derde van de oostelijke wijken op de rebellen hebben veroverd.

Ondanks de aanhoudende bombardementen en voedseltekorten wilden Fatemah en haar gezin - vader en twee broertjes Mohamed (5) en Noor (3) niet vertrekken. Maar vorige week moesten ze toch vluchten toen hun huis werd verwoest door de aanhoudende aanvallen van het regeringsleger.

'We weten zeker dat het leger ons nu gevangen gaat nemen. We zien elkaar op een andere dag lieve wereld. Tot ziens.-Fatemah

De waarheid

'We vechten voor ons leven, maar we zijn nog bij jullie', tweette moeder Fatemah. Bana zelf plaatste een foto van het verwoeste huis op Twitter en schreef: 'Dit is ons huis. Mijn lieve poppen zijn dood. Ik ben heel verdrietig, maar ik ben blij dat ik nog leef.'

De tweets trokken onder meer de aandacht van Harry Potter-auteur J.K. Rowling. De schrijfster stuurde het Syrische meisje een digitale versie van haar Harry Potter-boeken en retweete Bana's laatste tweets.

Moeder Fatemah vertelde in oktober aan de BBC hoe zij haar dochter Engels heeft geleerd sinds ze vier was en onderstreepte dat de teksten van Bana oprecht zijn. "Deze woorden komen uit ons hart, ze vertellen de waarheid", zei Fatemah. "Bana wil dat onze stem gehoord wordt."

Alstublieft stop met ons te doden we hebben vrede nodig. Ik heb vrede nodig om lerares te worden #Aleppo