Direct naar artikelinhoud
referendum

Dijsselbloem: Nee in Italië is geen nee tegen EU

Dijsselbloem: Nee in Italië is geen nee tegen EU

Minister Jeroen Dijsselbloem van financiën ziet in het Italiaanse 'nee' tijdens het referendum over staatshervormingen, niet het begin van een volgende crisis in de Europese Unie. Dijsselbloem zei dit in Brussel.

"Dit is niet het begin van een nieuwe crisis. Het referendum ging over Italië, de uitkomst is niet een anti-Europese stem. De markten hebben kalm gereageerd", aldus Dijsselbloem. Hij zei dit voor het begin van een vergadering van de eurogroep, de vergadering van de ministers van financiën van de negentien landen die de euro als munt hebben. 

Daar wordt onder meer gesproken over de ontwerpbegrotingen van de eurolanden in 2017, inclusief de Italiaanse. De Italiaanse minister Pier Padoan heeft zich wel afgemeld bij de al maanden geleden geplande bijeenkomst onder leiding van Dijsselbloem.

De Italianen stemden zondag tegen ingrijpende staatshervormingen in het land, waarna premier Matteo Renzi het ontslag van zijn regering aanbood.

"Er zal een nieuwe regering komen en die zal aan dezelfde problemen het hoofd moeten bieden", zei Dijsselbloem over Italië. "Het is een sterk land en ik heb er alle vertrouwen in."

Geen paniek

Van paniek op de financiële markten door het Italiaanse referendum en het vertrek van premier Matteo Renzi, waarvoor vooraf enigszins werd gevreesd, was geen sprake. De Europese aandelenbeurzen toonden vandaag overtuigende winsten. Beleggers maken zich voorzichtig op voor het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), later in de week.

De euro zakte in de vroege handel wel tot het laagste punt sinds maart vorig jaar (1,0506 dollar), maar toonde daarna een sterk herstel. De koers veerde op tot 1,0685 dollar, tegen 1,0670 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

In Milaan verloor de noodlijdende bank Monte dei Paschi di Siena bijna 2 procent aan beurswaarde, door de vrees dat het reddingsplan op losse schroeven is komen te staan door de nieuwe regeringscrisis in Italië. De grotere concurrent UniCredit zakte bijna 5 procent.

Op de beurzen in Frankfurt, Parijs en Amsterdam veerden de aandelen van banken, na een aanvankelijke daling, snel weer op.