Direct naar artikelinhoud
RECONSTRUCTIE

Saaie kasbeheerder benadeelt corporatie voor 3 ton

In de schaduw van Vestia werd woningcorporatie voor tonnen opgelicht door zijn kasbeheerder. Zijn financiële tussenpersoon streek 1 miljoen euro op.

Het red Apple-complex in Rotterdam, waar onder meer woningcorporatie Havensteder kantoor houdt.

Maandag 16 juni 2014 lijkt een doodnormale werkdag te worden voor Arjan H. Maar tegen het eind van de middag wordt de kasbeheerder van woningcorporatie Havensteder plotseling uit een overleg gehaald. Hij moet met spoed naar directeur Hedy van den Berk.

Zij vertelt hem dat Marcel de Vries, hoofdpersoon in de immense Vestia-fraudezaak, zojuist voor een parlementaire enquêtecommissie heeft verklaard dat ook andere kasbeheerders stiekem geld ontvingen van financieel tussenpersonen. Als voorbeeld noemt De Vries de kasbeheerder. Arjan H., die saaie man, die elke zomer met zijn familie in de caravan met vakantie gaat. Van den Berk kan het haast niet geloven, maar stelt H. als hij binnenkomt direct op non-actief.

Ruim twee jaar later zit de magere Arjan H. met een donkergrijs pak en glimmende zwarte stekeltjes in de Rotterdamse rechtbank in het verdachtenbankje. Naast hem zit een man in grijs pak met aanmerkelijk bredere schouders: financieel tussenpersoon Remco P., van wie H. tussen 2005 en 2009 met een omweggetje stiekem ruim 166 duizend euro ontving.

Binnen de reeks aan fraude-incidenten bij woningcorporaties van de afgelopen jaren is het een relatief kleine zaak, stelt de officier van Justitie vast. 'Maar wel het zoveelste voorbeeld van zelfverrijking dat een smet werpt op de hele corporatiesector.' Saillant is ook de verwantschap met de Vestiafraude, die de sector uiteindelijk met een schade van 2 miljard euro opleverde. Remco P. werkte jarenlang samen met de verdachten uit de Vestiazaak, hoewel hij zelf in die zaak geen verdachte is.

Terug naar 2014. Thuis in Soest moet Arjan H. zijn stiekeme bijverdiensten opbiechten aan zijn familie. De advocaat die hij later die week spreekt, raadt hem aan om niet te bekennen. Maar H. weet dat hij fout zit en is er 'helemaal klaar mee'. In een brief aan Havensteder beschrijft hij wat er is gebeurd.

Hij kent Remco al jaren via het werk als H., zijn ouders, zijn broer en zijn zwager in 2003 besluiten om hun persoonlijke spaargeld via Remco te beleggen bij de Duitse bank Oppenheim. Remco krijgt voor die beleggingen een provisie en betaalt dat geld voor de helft door aan Arjan. Maar op verzoek van Remco wel via de bv van Arjans broer Hein, die in Zuid-Afrika een advertentiebedrijfje heeft.

In 2005, als Arjan voor Havensteder via Remco leningen afsluit, stopt Remco de kasbeheerder een envelop met 3.000 euro cash toe, op een parkeerplaats in Laren. Als dank voor de goede samenwerking. 'Koop er maar een mooie tv van', zou Remco volgens Arjan gezegd hebben.

Later volgt er nog zo'n envelop, maar daarna zou Remco erop hebben aangedrongen dat toekomstige betalingen weer via Heins bv zouden lopen. Dan is de constructie net als die met andere intermediars met wie hij werkt. Als Hein in Nederland is, gaan de drie mannen een keer samen uit eten. Op verzoek van Remco, zegt Arjan: 'Hij wilde weten wie Hein was en wat voor soort bedrijf hij had, voor het geval hij er ooit vragen over zou krijgen'.

Remco steekt kasbeheer een envelop met 3.000 euro toe

Remco P., die tot aan deze woensdag nooit een verklaring heeft afgelegd, geeft de rechter een andere lezing van dezelfde feiten. Volgens hem kwam het voorstel voor de geldstroom via Zuid-Afrika van de twee broers. En zag hij daar geen kwaad in. Het is waar dat Arjan hem steeds de rekeningen gaf met het briefpapier van zijn broer. Vreemd misschien, maar Remco wist naar eigen zeggen niet dat die vervalst waren. Zijn advocaat wijst er ook nog op dat Arjan de betrokkenheid van zijn broer lang verborgen probeerde te houden tegenover Havensteder en de FIOD door hem 'meneer x' en een vriend te noemen.

De officieren van Justitie geloven het verhaal van Remco niet en eisen tegen beide mannen 7 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Aan Remco willen ze daarbij in totaal 521 duizend euro ontnemen. Het geld dat hij aan de handel met Havensteder heeft verdiend.

Remco wordt even emotioneel als het over die bedragen gaat. Eerder deze zomer is hij door een civiele rechter al veroordeeld om 450 duizend euro aan Havensterder te betalen. Zoveel geld heeft hij niet, en hij verwacht ook niet dat hij het ooit zal kunnen terugbetalen. Pas sinds kort heeft hij weer werk 'als webdesigner bij een start-up'. Maar als ze er daar achterkomen wie hij is, zal dat ook wel weer afgelopen zijn, vreest hij. Zijn gezin is aangewezen op het inkomen van zijn vrouw.

Ook Arjan H. zit financieel klem. Hij heeft met goedkeuring van justitie een overeenkomst gesloten met Havensteder, waarbij hij de corporatie 325 duizend euro moet betalen. Daarvan heeft hij al 210 duizend euro afbetaald, maar de rest is lastig aangezien ook hij amper aan het werk komt en zijn vrouw geen baan heeft. Maar in een emotioneel slotwoord zei hij wel dat hij blij is dat hij de overeenkomst met Havensteder heeft en een goed gesprek heeft kunnen voeren met zijn collega's die hij zijn spijt heeft kunnen betuigen.