Direct naar artikelinhoud

Tientallen milieuactivisten gearresteerd bij aanleg Amerikaanse pijplijn

Politieagenten bij een door demonstranten aangestoken vuur.

De politie in de Amerikaanse staat North Dakota heeft donderdag tientallen demonstranten opgepakt. Die kampeerden op de plek waar een oliepijplijn gebouwd gaat worden, de Dakota Acces Oil Pipeline.

Volgens agenten gedroegen de demonstranten zich agressief door stenen naar hen te gooien. Er zouden geen gewonden zijn gevallen. Meer dan twintig milieuactivisten werden gearresteerd. Het protest tegen de aanleg van de oliepijplijn duurt al maanden maar escaleerde deze week. Demonstranten zetten afgelopen weekend een tentenkamp op op privéterrein waar wordt gewerkt aan de pijplijn die in totaal zo'n 2.000 kilometer lang is.

De leiding moet olie vervoeren van het westen van North Dakota naar de staat Illinois. De route gaat over een indianenreservaat. De bewoners zijn bang dat de aanleg culturele plekken verstoort en dat eventuele lekkage waterreservoirs vervuilt. Volgens de staat zijn er geen plekken van culturele waarde op de pijplijnroute.

Pepperspray
Woensdag kregen de demonstranten het verzoek vrijwillig te vertrekken, maar dat deden ze niet. Een dag later greep de politie in met militaire voertuigen, helikopters en een vliegtuig. Agenten omsingelden het tentenkamp waar zo'n 200 demonstranten verbleven. Ze kregen de oproep te vertrekken. Degenen die niet luisterden werden opgepakt. De politie gebruikte pepperspray. Volgens de commissaris was ontruiming onvermijdelijk omdat de demonstranten de openbare veiligheid in gevaar brachten.

De politie draagt het nu ontruimde terrein over aan de eigenaar, een ontwikkelaar. Maar een bewoner van het indianenreservaat Indian Rock waarschuwde tegenover persbureau AP dat er meer demonstranten komen. 'Ook al stoppen ze iedereen in de gevangenis, dan zijn er morgen twee keer zoveel en elke dag komen er meer.'

Tientallen milieuactivisten gearresteerd bij aanleg Amerikaanse pijplijn
Tientallen milieuactivisten gearresteerd bij aanleg Amerikaanse pijplijn