Luister naar

Hulpverleners zeer bezorgd over illegalen met hiv

Nieuws
Hulpverleners en artsen in Amsterdam maken zich grote zorgen over de opvang van illegalen die besmet zijn met hiv. Volgens hen is de ‘bed, bad, brood’-voorziening in de stad niet veilig en rustig genoeg.
Auke van Eijsden Sjoerd Mouissie
donderdag 27 oktober 2016 om 19:15

Amsterdam

In Amsterdam krijgen zieke illegalen één jaar geld voor medicijnen en onderdak. Voor zeven mensen met hiv is die termijn nu voorbij, zegt Cor Ofman, diaconaal consulent van het Wereldhuis. ‘Aan het eind van de maand komen er daar nog vijf bij.’

Volgens Ofman krijgen de hiv-patiënten geen 24 uurszorg aangeboden, terwijl ze dat wel nodig hebben. Zij zijn nu aangewezen op de reguliere ‘bed, bad, brood’-voorziening, en moeten overdag de straat op. ‘Dat is niet de stabiele leefomgeving die deze mensen nodig hebben.’ Een ander probleem is dat zij medicijnen in een algemene koelkast moeten bewaren. ‘Als anderen dat zien, kan het leiden tot stigmatisering en uitsluiting. Met name bij migranten is hiv heel moeilijk bespreekbaar.’

Dit zijn ook de zorgen van drie artsen van het AMC en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, die burgemeester Eberhard van der Laan een brandbrief schreven over de zieke illegalen. ‘Het moeten verbergen van de hiv-medicatie in een voorziening zonder enige privacy zou ons inziens kunnen leiden tot verminderde therapietrouw en derhalve virologisch falen en ontstaan van resistentie.’

opgave

In andere woorden: patiënten zonder privacy lopen een groot risico zieker te worden. ‘Deze mensen zijn veroordeeld tot het leven in een Amsterdamse schemerwereld’, schrijven de artsen. ‘We maken ons tevens zorgen of onze patiënten in staat zullen blijven om periodiek onze polikliniek te bezoeken. Hiv-medicatie dient op een vast tijdstip, vaak rond een maaltijd, ingenomen te worden. En dat is met een leven dat zich deels op straat afspeelt een grote opgave.’ Bovendien wijzen de artsen erop dat ook andere mensen gevaar lopen: de kans op het overdragen van hiv wordt groter zonder een goede behandeling.

In een reactie schrijft Van der Laan aan Cor Ofman en de artsen dat de gemeente al veel voor illegalen doet ‘zonder dat hier een plicht aan ten grondslag ligt’. ‘We vinden wel dat mensen mee moeten werken aan het bereiken van een duurzame oplossing. Amsterdam kan en wil mensen niet oneindig blijven opvangen. Ook het Aidsfonds kan dat niet en heeft daarom de financiering aan ongedocumenteerden stopgezet.’ Er komt nu een gesprek tussen de burgemeester en de hulpverleners.

Volgens Annette Kouwenhoven van de Protestantse Diaconie zijn er ook problemen met de huisvesting van de dertien illegalen die vorige week weg moesten bij het Leger des Heils. Ook voor hen zat de termijn van één jaar zorg erop. ‘De faciliteiten in de ‘bed, bad, brood’-opvang zijn onvoldoende voor terminale kankerpatiënten en mensen die moeten dialyseren’, zei ze in een vergadering van de gemeenteraad. ‘De kamers zijn vol en er is geen privacy.’ Zij riep de gemeente op de ‘bikkelharde termijn’ van één jaar voor zorg los te laten. ‘Mensen zijn dan echt nog niet beter.’ <

‘enorme schade’

‘We are here’, de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die bekend werd door de ‘Vluchtkerk’, heeft in twee jaar voor zo’n 1,3 miljoen euro schade veroorzaakt aan gebouwen. Dat heeft de gemeente Amsterdam becijferd op verzoek van DeTelegraaf. De groep woont in steeds wisselende kraakpanden, die volgens de gemeente beschadigd worden achtergelaten. Zo kostte het herstel van een voormalig stadsdeelkantoor, waar de groep vorige maand werd weggestuurd, 200.000 euro. Daarbij is de inzet van ambtenaren en politie niet meegerekend. Volgens ‘We are here’ kunnen de illegalen nergens heen, en is kraken de enige oplossing.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.