Luister naar

‘De engerd zit vaak naast je’

Nieuws
‘Bij geweld denk je al snel aan een engerd die uit de bosjes springt, zoals de Utrechtse serieverkrachter’, zegt criminoloog Janine Janssen (47). Maar vaak is het een goede bekende. ‘Die engerd zit vaak ’s avonds naast je op de bank.’
Wil Thijssen redactie vk
donderdag 27 oktober 2016 om 03:00
‘De engerd zit vaak naast je’
‘De engerd zit vaak naast je’ anp / Roos Koole

Nederland telt jaarlijks honderdduizenden geregistreerde slachtoffers van geweld door een bekende dader. ‘En dan hebben we het nog niet over de indirecte slachtoffers’, aldus Janssen. ‘Een kind dat getuige is van een vader die zijn moeder geregeld slaat, wordt zelf ook psychisch beschadigd. Dat denkt soms dat het zijn schuld is, of dat zulk gedrag normaal is waardoor het dat gaat kopiëren. Of denk aan een Nigeriaanse moeder die niks meer hoort van haar dochter die naar Europa is vertrokken en door toedoen van mensenhandelaren in de prostitutie is beland.’

Janine Janssen werd onlangs aangesteld als lector Veiligheid in afhankelijkheidsrelaties bij het Expertisecentrum Veiligheid van Avans Hogeschool in Den Bosch. Zij onderzoekt er geweld door daders van wie het slachtoffer afhankelijk is, zoals partners of ouders.

Tot voor kort heette dat huiselijk geweld.

‘Het probleem is veel breder dan dat. Kindermishandeling vindt niet altijd plaats in huiselijke kring. Een bekende dader kan ook een professional zijn, zoals een docent, een zorgverlener, een gevangenisbewaarder, priester of de zwemleraar. Ik onderzoek misbruik van macht in ongelijkwaardige relaties. Door migratiestromen wordt Nederland bovendien met nieuwe vormen van soortgelijk geweld geconfronteerd, zoals eerwraak, dwanghuwelijken, huwelijksgevangenen – waarbij een van beide partners niet vrij is om weg te gaan, vrouwenbesnijdenis of achterlating, waarbij meereizende partners of kinderen naar landen zoals bijvoorbeeld Turkije of Marokko soms niet meer terug kunnen omdat hun paspoort wordt afgepakt.’

Geweld is dus niet alleen fysiek geweld.

‘Nee. Ook psychische aspecten, zoals het uitoefenen van druk, zien we tegenwoordig als een vorm van strafbaar geweld. Je hoeft iemand niet te slaan om diegene toch gek te maken van angst. Denk daarbij aan dreiging, chantage of cyberpesten, zoals wraakporno verspreiden op het internet.

Afhankelijkheid hoeft ook niet altijd sociale afhankelijkheid te zijn. Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar tot 1957 waren in Nederland gehuwde vrouwen juridisch niet handelingsbekwaam. Zij konden niet zelfstandig een overeenkomst sluiten, zoals een hypotheek. Zij waren in dat opzicht volledig afhankelijk van hun echtgenoten.’

Zijn de daders vooral mannen en de slachtoffers vooral vrouwen en kinderen?

‘Zowel mannen als vrouwen kunnen slachtoffer zijn van huiselijk geweld en van geweld door professionals in instellingen. Het probleem van geweld in afhankelijkheidsrelaties raakt alle sociale lagen van de bevolking. Het gaat dwars door alle leeftijdscategorieën en culturen. Het is een veel voorkomend en ernstig probleem. Want het geweld is doorgaans structureel en de dader is iemand uit de intieme sfeer, iemand die je zou moeten kunnen vertrouwen.’

Wat is ertegen te doen?

‘Die vraag is een van de belangrijkste redenen waarom dit lectoraat is ingesteld. Er is niet één antwoord. De relatie tussen een loverboy en een meisje wil je zo snel mogelijk verbreken, maar de relatie tussen een kind en zijn ouder houd je het liefst in stand. Het is nogal wat als je tegen een kind zegt: jij mag je vader of moeder niet meer zien. Bij geweld waarbij de familie-eer wordt geschonden, heeft het geen zin iemand uit huis weg te halen, daar gaat het meestal om een hele familie tegen één persoon. Om antwoorden te kunnen geven, moet je begrijpen hoe de afhankelijkheid en het machtsmisbruik op elkaar inwerken en hoe het slachtoffer weerbaar kan worden gemaakt.

Een belangrijk aandachtspunt daarbij is de omvorming van de Nederlandse verzorgingsstaat in een participatiesamenleving. Dat heeft grote consequenties voor alle hulpverleningsinstanties, zoals de vrouwenopvang, Veilig Thuis en Jeugdzorg. De overheid heeft daar het hele bed overhoop gehaald, alle partijen zitten in een veranderingsproces. Wij onderzoeken of politie, gemeenten en professionals in de opvang in de nieuwe constellatie goed met elkaar samenwerken en hoe dat beter kan.

Aan de participatiesamenleving zitten aspecten waar ik best enthousiast over ben; je moet slachtoffers niet alleen als zielige, weerloze wezens zien, maar hun eigen mogelijkheden en ideeën benutten.

Aan de andere kant: participatie betekent dat een slachtoffer een beroep moet doen op zijn of haar eigen netwerk. En dat netwerk is in dit soort situaties precies het probleem.’ ?

319.000 slachtoffers

Nederland telt jaarlijks meer dan 200.000 volwassen slachtoffers van huiselijk geweld en 119.000 slachtoffers van kindermishandeling. De politie wordt jaarlijks geconfronteerd met 3000 zaken waarin het vermoeden van eergerelateerd geweld een rol speelt. Daarnaast gaan veiligheidsdeskundigen ervan uit dat Nederland ten minste 181 gedwongen huwelijken kent en nog eens minimaal 140 ‘huwelijksgevangenen’, waarbij een van de partners niet vrij is om weg te gaan. En alleen al in Amsterdam en Den Haag leven volgens schattingen zo’n 400 tot 550 ‘verborgen vrouwen’ die niet zelfstandig naar buiten kunnen. Van partners en kinderen die in het buitenland gedwongen worden achtergelaten door hun paspoort af te nemen, zijn 178 gevallen bekend. Maar vermoedelijk ligt het werkelijke aantal veel hoger.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.