Luister naar

Krimpschool kan werven, fuseren of sluiten

Nieuws
Scholen moeten snel in actie komen om de daling van leerlingen op te vangen, vindt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs). Wat zijn de mogelijkheden voor schoolbesturen?
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
donderdag 27 oktober 2016 om 03:00

Den Haag

Als het aantal leerlingen daalt, kunnen scholen proberen zichzelf aantrekkelijker te maken. Dat is een eerste reflex van besturen. Een school kan kiezen voor een ander profiel, een duidelijker identiteit, een nieuw onderwijsconcept. Maar per saldo blijft het aantal leerlingen in Nederland de komende jaren flink afnemen.

Scholen moeten daarom ‘over hun eigen schaduw heen springen’, reageert staatssecretaris Sander Dekker op een onderzoek waaruit blijkt dat veel besturen geen plan hebben klaarliggen. Dekker heeft een aantal maatregelen in gang gezet om scholen daartoe te stimuleren. Zo heeft hij de wetgeving versoepeld voor het stichten van ‘samenwerkingsscholen’. Dat zijn scholen waarin bijvoorbeeld openbaar en christelijk onderwijs fuseren tot één nieuwe school, waarin beide identiteiten vertegenwoordigd zijn.

Maar voor sommige richtingen is zo’n constructie geen optie. Zo ziet voorzitter Jan Westert van de gereformeerde scholenkoepel LVGS zelden een gereformeerde school fuseren met een school van een andere denominatie. Hij kent daar slechts één voorbeeld van. ‘In Wezep zijn een gereformeerde en een orthodox-christelijke basisschool gefuseerd omdat beide niet zelfstandig konden voortbestaan.’

Gereformeerde scholen kiezen er op dit moment vooral voor zich te richten op een brede groep ouders die kiest voor ‘bewust christelijk onderwijs’, zegt hij. Als dat niet lukt, zullen eerder vestigingen gesloten worden dan dat ze fuseren met andere richtingen, zegt hij. Besturen willen namelijk inhoud blijven geven aan hun opdracht om expliciet christelijk onderwijs te bieden. ‘Bij sluiting van een school moet je altijd overleggen met ouders’, zegt Westert. ‘Aan hen is dan de keuze om hun kind naar een gereformeerde school verderop te sturen of om te kiezen voor een andere school.’ <

ook middelbare scholen moeten sluiten

De krimp in het voortgezet onderwijs loopt acht jaar achter op het basisonderwijs. Toch neemt het aantal leerlingen ook daar af. Van de besturen in het voortgezet onderwijs verwacht 12 procent de komende vijf jaar een school te moeten sluiten of fuseren, blijkt uit onderzoek van bureau Oberon. 21 procent denkt een vestiging (vmbo, havo of vwo) te moeten afstoten. Net als in het basisonderwijs heeft 30 procent geen plan klaarliggen om de leerlingendaling op te vangen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.

Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’