Direct naar artikelinhoud

Duterte bezweert dat bezoek aan China niet over wapens ging

Duterte bezweert dat bezoek aan China niet over wapens ging

Het bezoek dat Rodrigo Duterte onlangs bracht aan China was puur economisch van aard en ging niet over de levering van wapens. Dat heeft de Filipijnse president Rodrigo Duterte woensdag verzekerd in Japan, waar hij nu te gast is.

"Ik zeg u, het ging in China niet over een bondgenootschap", hield Duterte zijn gehoor van Japanse zakenlieden voor. "We hebben het niet gehad over wapens, niet over de stationering van troepen, niet over een alliantie. Het was puur economie."

De Filipijnse leider prees Japan als een 'langdurig goede vriend en partner' en vroeg om Japanse investeringen op het gebied van onder meer infrastructuur en landbouw. Maar hij zei ook in de toekomst - 'misschien over een jaar of twee' - geen buitenlandse legereenheden meer te willen in zijn land.

Duterte kon het niet nalaten opnieuw Washington te noemen in dat verband. De defensieovereenkomst met de Amerikanen staat op de tocht want Manilla wil niet langer 'een aangelijnde hond' zijn. "Ik streef een onafhankelijke buitenlandpolitiek na."

Die opmerkingen komen ongelegen voor Shinzo Abe. De Japanse premier wil de banden met de Amerikanen juist versterken om China niet te veel macht te laten krijgen in het zuidoosten van Azië en in de Zuid-Chinese Zee. Duterte zei tijdens zijn bezoek aan de president van China dat hij de 'historische vriendschap' nieuw leven wil inblazen. In Japan liet weten dat hij de kant van Japan zal kiezen wanneer de situatie in de Zuid-Chinese Zee daarom vraagt.