Direct naar artikelinhoud

Topspion VS: 'Moskou kan Amerikaanse vliegtuigen neerhalen in Syrië'

Rusland kan Amerikaanse gevechtsvliegtuigen neerhalen als de VS en andere landen een no-flyzone instellen boven Syrië. Hiervoor waarschuwt de baas van de Amerikaanse inlichtingendiensten, James Clapper, in een interview met CBS. 'Het zou mij niet verbazen als ze een Amerikaans vliegtuig neerhalen dat volgens hen een gevaar vormt voor hun eenheden op de grond', aldus Clapper.

Een Russische Su-34 op de luchtmachtbasis Hmeymim in Syrië.Beeld EPA

Moskou bevestigde begin deze maand dat het hypermoderne luchtdoelsysteem S-300 in Syrië is aangekomen.

De S-300 kan tot op een afstand van zo'n 200 kilometer razendsnel vliegtuigen uit de lucht schieten. Het sturen van het geavanceerde luchtdoelsysteem is vooral een duidelijk signaal aan de VS om Russische en Syrische eenheden niet in gevaar te brengen. Clapper zei dat de regering-Poetin de S-300 niet naar Syrië zou hebben gestuurd als het niet bereid is om het luchtverdedigingssysteem in te zetten ter zelfverdediging.

De regering-Obama heeft zich tot nu toe verzet tegen de instelling van een no-flyzone boven Syrië of een deel van het land. Een reden is dat Washington bang is voor een militaire confrontatie met de Russische luchtmacht als het luchtruim bewaakt moet worden. Maar Hillary Clinton is voorstander van zo'n no-flyzone over een deel van het land om burgers en vluchtelingen te beschermen. Ook top-Republikeinen in het Congres en Donald Trumps running mate Mike Pence hebben hiertoe opgeroepen. Clinton zegt dat een deal met de Russen kan worden bereikt over zo'n zone.

Trump waarschuwde woensdag echter voor 'een Derde Wereldoorlog' als Clinton haar plan doordrukt als president. 'We moeten ons richten op IS, niet op Syrië', aldus de Republikein. 'We eindigen met een Derde Wereldoorlog over Syrië als we luisteren naar Hillary Clinton. Rusland is een kernmacht.'

Twitter bericht wordt geladen...

Russen in Syrië

President Poetin versterkt in rap tempo de Russische strijdmacht in Syrië. Kort nadat gemeld werd dat Moskou extra Su-24's en Su-34's naar de luchtmachtbasis Hmeymim stuurt, heeft Rusland bevestigd dat het hypermoderne luchtdoelsysteem S-300 in Syrië is aangekomen. Binnenkort arriveert het enige vliegdekschip van de Russen, de Koeznetsov, in het gebied. Lees in dit artikel van Volkskrant-verslaggever Stieven Ramdharie hoe de interventiemacht in Syrië na een jaar vechten wordt uitgebreid

Modernste

De door de VS geleide luchtcoalitie moest al rekening houden met de moderne Russische raketdreiging nadat Moskou eind vorig jaar besloot de S-400 naar Syrië te sturen. Dit luchtdoelsysteem, een verbeterde versie van de S-300, kan gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers tot op een afstand van 400 kilometer neerhalen. De S-400 is het modernste luchtdoelsysteem van de Russische krijgsmacht. Het is de eerste keer dat de Russen beide raketbatterijen buiten Rusland inzetten.

De opmerkingen van Clapper komen op een moment dat de spanningen met Rusland oplopen door het sturen van Russische oorlogsschepen naar Syrië. Volgens de NAVO kunnen de schepen een bijdrage leveren aan de Russische luchtaanvallen op Aleppo. Spanje kreeg woensdag internationale kritiek over zich heen nadat het Russische oorlogsschepen toestemming had gegeven bij te tanken in een Spaanse haven. Het gaat om een Russisch vliegdekschip en zeven begeleidende schepen.

Offensief Raqqa
De VS hebben voor het eerst aangegeven dat een offensief tegen het Syrische Raqqa, de hoofdstad van het kalifaat dat IS heeft uitgeroepen, snel dichterbij komt. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Carter zal de aanval op de stad samenvallen met het huidige offensief tegen Mosul. Hij zei dat de voorbereidingen volop gaande zijn.

'Ja, het zal gelijktijdig worden uitgevoerd, het is onderdeel van ons plan', aldus de minister in Parijs na een bijeenkomst van de internationale coalitie die tegen IS vecht. De VS en Irak hebben eerder gezegd dat het offensief tegen Mosul weken, zoniet maanden gaat duren. Volgens een Amerikaanse functionaris in het gevolg van Carter kan de aanval op Raqqa worden geopend als er successen worden geboekt in Mosul.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...