Direct naar artikelinhoud

Franse autoriteiten: 'jungle van Calais' is volledig ontruimd

Het tentenkamp van de 'jungle van Calais' is volledig ontruimd. Dit heeft de prefect van Pas-de-Calais woensdag bevestigd aan persbureau AFP. Mogelijk zijn vanavond alle migranten geëvacueerd, nadat ze de vertrekprocedures hebben doorlopen. Vlekkeloos verloopt de ontruiming niet: in het tentenkamp woeden branden, aangestoken door boze migranten.

Brand in de 'jungle' van Calais.Beeld ap

'We zijn in staat vanavond de boel te sluiten', verzekerde prefect Fabienne Buccio. 'Er zijn geen mensen meer binnen het tentenkamp. Iedereen is veilig. Na de behandeling van de laatste migranten gaat de boel dicht.'

Na een onrustige nacht verliep de evacuatie woensdagmorgen rustig. In de middag zijn opnieuw branden aangestoken, die zich hebben verspreid over het terrein. Grote rookpluimen stijgen op boven het tentenkamp. Meerdere gasflessen zijn ontploft door de hitte van het vuur, een truck van een hulporganisatie ging in vlammen op. De brandweer heeft tientallen brandjes geblust, maar is er nog niet in geslaagd het grote vuur onder controle te krijgen.

Twitter bericht wordt geladen...

Maandag begonnen de Franse autoriteiten aan de langverwachte ontruiming van het kamp bij Calais, waar zo'n 6.500 migranten verbleven. De geëvacueerde migranten doorgaan een medische controle, alvorens zij met bussen naar opvangcentra in heel Frankrijk worden gebracht. Van de 1.300 minderjarigen, veelal jongens tussen de 16 en 18 jaar, komen naar schatting vijfhonderd in aanmerking voor familiehereniging in Groot-Brittannië.

De geëvacueerde migranten moeten besluiten of ze asiel willen aanvragen in Frankrijk of elders. De meeste kampbewoners willen naar Groot-Brittannië; in Calais, bij het Kanaal, wachtten ze op hun kans. De Franse president François Hollande kondigde in september aan de jungle voor het eind van het jaar te willen sluiten. Hij staat onder politieke druk om een einde te maken aan het tentenkamp, nadat de onvrede van de inwoners van Calais over de overlast zich had verspreid door het hele land.

Ontruiming Calais

Calais is een puist op het gezicht van de Franse natie. De ontruiming is in volle gang. Waar gaan de migranten heen (en waar liggen 'Braton' en 'Nermando')? (+)

Bekijk in deze special wat er aan de grote ontruiming vooraf ging.

Ontruiming Calais
Beeld afp
Ontruiming Calais
Beeld ap
Ontruiming Calais
Beeld getty