Luister naar

Eis drie jaar cel voor misbruik eigen kinderen

Nieuws
Een 64-jarige vader van elf kinderen moet als het aan justitie ligt drie jaar de gevangenis in voor seksueel misbruik van vijf van zijn toen minderjarige zonen en dochters.
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
woensdag 26 oktober 2016 om 16:21

Lelystad

Het misbruik speelde zich af in de periode 1992-2009 in Naarden en later Almere. De verdachte, Teunis van den B., was in Naarden lid van de Christelijke Gereformeerde Kerk, waar hij ook diaken was. Na een verhuizing naar Almere sloot het gezin zich aan bij de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt. Op dit moment woont de man in Deventer.

Woensdag moest hij zich verantwoorden voor de rechtbank in Lelystad. De verdachte bekent ontucht met twee dochters en een zoon, maar zegt zich niet te hebben vergrepen aan twee andere zonen. Psychologisch onderzoek wijst uit dat de verdachte wel schoon schip wil maken, maar alleen toegeeft wat hij emotioneel gezien kan hanteren. De officier van justitie vindt daarom dat de aangiftes uitgangspunt moeten zijn bij het bepalen van de strafmaat, en niet de verklaring van de verdachte. Zij eist vier jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. Ook moet de verdachte als het aan het Openbaar ­Ministerie ligt een immateriële schadevergoeding betalen aan de vijf slachtoffers van elk tienduizend euro. Bij de strafeis houdt de officier van justitie rekening met het feit dat Van der B. zelf als kind ook seksueel is misbruikt. Daardoor kan hij zich maar beperkt inleven in anderen en heeft hij een gebrekkig ontwikkelde seksualiteitsbeleving.

stilzwijgen

De kinderen wisten niet van elkaar dat ze misbruikt werden door hun vader. In mei 2014 verbrak een van de dochters het stilzwijgen, waarna de kinderen een voor een aangifte deden. Er volgde uitvoerig politieonderzoek, dat resulteerde in een 530 pagina’s tellend dossier. De ontuchtgevallen vertonen grote overeenkomsten: het misbruik begon als de kinderen vijf of zes waren, en stopte rond de dertien of veertien jaar. ‘Als de kinderen wat groter waren, ging pa naar de volgende’, vat de rechter samen.

Volgens de slachtoffers is de zaak nog groter; negen van de elf kinderen zijn naar hun zeggen door hun vader misbruikt, maar twee deden geen aangifte en twee andere zaken zijn verjaard.

Het misbruik heeft het gezin geruïneerd. Geen van de elf kinderen heeft nog contact met hun ouders. ‘Voor mij verdien je de naam vader niet, voor mij ben je allang dood’, aldus een dochter geëmotioneerd tijdens de zitting. En een zoon noemt zich ‘een wees met levende ouders’. De kinderen zeggen voor het leven getekend te zijn en kampen met psychische problemen, zelfmoordneigingen en schuldgevoelens dat ze het misbruik niet hebben kunnen stoppen.

spijt

Vader Van den B. zegt diepe spijt te hebben. ‘Ik heb mijzelf wel vijftigduizend keer de vraag gesteld hoe het heeft kunnen gebeuren.’ Hij noemt wat hij heeft aangericht ‘intriest’, ‘verschrikkelijk’ en ‘een groot drama’. Aan het slot van de zitting richt hij zich direct tot zijn kinderen en biedt zijn excuses aan. ‘Ik heb jullie beschadigd en pijn aangedaan. Daar moeten jullie mee verder. Dat zou je niet van een vader mogen verwachten en dat spijt me verschrikkelijk.’

Tijdens de zitting stond de rechter nadrukkelijk stil bij de vraag hoe hij het misbruik kon rijmen met zijn geloof. ‘Geloven en geloven zijn twee dingen’, reageert de verdachte. Hij zegt dat hij in die tijd vooral geloofde ‘voor de vorm’. Pas nadat de zaak was uitgekomen, is zijn geloof veranderd. ‘Het voelde toen alsof ik boven een ravijn hing en het alleen maar waard was daarin te vallen. Toen ben ik naar God gegaan en vroeg: helpt U mij, red mij. Zo sta ik er nog in. Als ik nu mijn God niet had, had mijn leven geen waarde meer.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’