Direct naar artikelinhoud

Spanje bekritiseerd na hulp aan Russische oorlogsschepen

Spanje krijgt internationale kritiek nadat het Russische oorlogsschepen toestemming heeft gegeven bij te tanken in een Spaanse haven. Het gaat om een Russisch vliegdekschip en zeven begeleidende schepen die onderweg zijn naar Syrië. Volgens de NAVO kunnen de schepen een bijdrage leveren aan de Russische luchtaanvallen op Aleppo. Rusland heeft het verzoek inmiddels ingetrokken.

De Admiraal Koeznetsov onderweg naar Syrië.Beeld epa

Ruslands enige vliegdekschip, de Admiraal Koeznetsov, en een aantal bevoorradings- en escorteschepen zijn woensdagochtend door de Straat van Gibraltar de Middellandse Zee op gevaren. Spanje had de Russen aanvankelijk toestemming gegeven aan te leggen in Ceuta, een Spaanse enclave bij Marokko.

'Schandalig', aldus Guy Verhofstadt, leider van de liberale fractie in het Europarlement, op sociale media. 'Deze Spaanse regering ondertekende vorige week nog een verklaring van de Europese Raad die Rusland beschuldigt van oorlogsmisdaden tegen burgers in Aleppo. Vandaag helpt ze een vloot die onderweg is om meer gruweldaden te begaan bij te tanken.' De Koeznetsov heeft zo'n 25 gevechtsvliegtuigen aan boord.

Twitter bericht wordt geladen...

De keuze om Russische oorlogsschepen op weg naar het Midden-Oosten te bevoorraden is uiteindelijk aan ieder land zelf, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg dinsdag op een persconferentie. 'Maar tegelijkertijd zijn we bezorgd (...) Ik geloof dat alle NAVO-leden zich ervan bewust zijn dat deze gevechtseenheid kan worden gebruikt om luchtaanvallen uit te voeren op Aleppo en Syrië.'

Woensdagmiddag uitte de Britse staatssecretaris van Defensie, Michael Fallon, ook zijn bezwaar. Fallon zei het 'extreem zorgwekkend' te vinden als een NAVO-bondgenoot hulp biedt aan Russische oorlogsschepen op weg naar Syrië.

Na alle kritiek heeft Madrid verklaard zijn toestemming aan de Russische schepen te heroverwegen. Rusland hielp de Spanjaarden woensdagmiddag uit de brand door zijn verzoek in te trekken. Sinds de opening van de marinebasis in Ceuta in 2010 hebben zeker zestig Russische oorlogsschepen de haven aangedaan, aldus de Britse krant The Telegraph. Spanje behandelt Russische verzoeken 'van geval tot geval', verklaarde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken tegenover dezelfde krant.

Alle NAVO-leden weten dat deze schepen kunnen worden gebruikt bij luchtaanvallen op Aleppo
Jens Stoltenberg, NAVO-chef

Ervaring opdoen

Volgens Spanje valt Ceuta niet onder het NAVO-verdrag. De marinebasis in de Spaanse enclave werd geopend in 2010 om schepen van andere landen te bevoorraden. Op basis van bronnen bij de marine meldde The Telegraph dat de Koeznetsov zelf niet zou aanleggen in Ceuta, maar de begeleidende schepen mogelijk wel.

Dat de haven Russische oorlogsschepen faciliteert, is niet uitzonderlijk; ook NAVO-landen Italië en Griekenland bevoorraden vaartuigen uit Rusland.

Met de inzet van de Koeznetsov kan Rusland voor het eerst in oorlogsomstandigheden ervaring opdoen met het vliegdekschip. De Koeznetsov beschikt over vijftien gevechtsvliegtuigen en ruim tien aanvalshelikopters. Nodig zijn ze niet. De Russen beschikken nu al over genoeg luchtverdedigingsjagers en gevechtsbommenwerpers op de Syrische luchtmachtbasis Hmeymim bij Latakia om de rebellen te bestoken.

De Russen beschikken nu al over genoeg bommenwerpers om de rebellen te bestoken