Direct naar artikelinhoud

Gambia trekt zich terug uit Internationaal Strafhof

Fidèle Babala Wandu van de Democratische Republiek Congo in de rechtszaal van het Internationaal Strafhof.

Ook Gambia trekt zich terug uit het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De regering verwijt het Strafhof partijdigheid en vindt het onterecht dat alleen Afrikaanse misdaden worden vervolgd.

Het besluit, dat de Gambiaanse minister van Informatie Sheriff Bojang bekendmaakte op de staatstelevisie, volgt kort op de beslissing van Zuid-Afrika en Burundi die ook al hebben verklaard niet meer met het Strafhof te willen samenwerken.

'We zien ons genoodzaakt deze stap te zetten, omdat het Internationaal Strafhof feitelijk een Strafhof is voor de vervolging en vernedering van kleurlingen en dan met name Afrikanen', zo verklaarde minister Bojang.

Het tribunaal richt zich op de vervolging van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Het heeft alleen nog verdachten uit Afrika berecht. Er zijn wel onderzoeken gestart naar conflicten in Georgië, Oekraïne, Irak, de Palestijnse gebieden en Afghanistan, maar daar is nog niemand voor aangeklaagd.

Gambia wil dat het Strafhof zich ook buigt over 'oorlogsmisdaden' die in de Westerse landen worden begaan. Zo heeft president Yahya Jammeh het hof vergeefs verzocht om een onderzoek in te stellen naar de honderden Afrikaanse migranten die in de Middellandse Zee zijn verdronken. Een van de hoofdaanklagers van het ICC is de Gambiaan Fatou Bensouda.

Volgens persbureau Reuters was het ICC niet direct beschikbaar voor een reactie.

Internationale orde
Andere landen die een vertrek uit het Strafhof overwegen zijn Kenia, Namibië en Oeganda. Kenia verkeert in een bijzondere omstandigheid omdat de huidige president Uhuru Kenyatta door het ICC werd aangeklaagd voor het organiseren van geweld tijdens de verkiezingscampagne van 2007. Die aanklacht werd ingetrokken wegens gebrek aan bewijs.

Het vertrek van landen uit het tribunaal past bij het verlangen van landen om hun gedrag niet te laten bepalen door internationale organisaties en bindende afspraken, schreef buitenlandverslaggever Addie Schulte afgelopen zaterdag in Trouw. Ze willen zelfstandig over hun eigen beleid beslissen, maar dat kan ook risico's met zich mee brengen: "Als er verdragen opgezegd moet worden en betrekkingen met andere landen beschadigd raken, wordt dat op de koop toegenomen. De vrees is dat via dit soort stappen de internationale orde langzaam wordt ondermijnd."

Ook Kenia, Namibië en Oeganda overwegen het tribunaal te verlaten.