Luister naar

Slachtofferhulp krijgt wetenschappelijke basis

Nieuws
Slachtofferhulp Nederland en de Tilburg University gaan samenwerken om de hulp aan slachtoffers te verbeteren.
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
woensdag 26 oktober 2016 om 03:00
Sonja Leferink
Sonja Leferink nd

Utrecht

Meer dan 200.000 slachtoffers van misdrijven, ongevallen, rampen en calamiteiten krijgen jaarlijks ondersteuning van Slachtofferhulp Nederland. Dat kan psychosociale hulp zijn, maar ook praktische of juridische bijstand. Dinsdag ondertekende de organisatie een samenwerkingsovereenkomst met Intervict, een expertisecentrum op het gebied van slachtofferhulp van de Tilburg University.

Waarom wordt wetenschap aan slachtofferhulp gekoppeld?

Sonja Leferink, onderzoeker en beleidsadviseur bij Slachtofferhulp Nederland: ‘Met behulp van wetenschappelijk onderzoek kunnen we het effect van onze hulp in kaart brengen en deze zo goed mogelijk laten aansluiten bij de behoeften van onze cliënten. We willen graag dat er een wetenschappelijk basis is voor onze manier van werken.’

Is op dit moment niet duidelijk hoe je het beste hulp kunt verlenen?

‘Er is heel veel wetenschappelijk materiaal beschikbaar, maar daaruit komt niet altijd een helder beeld naar voren. Uit de praktijk weten we welke vormen van hulp in het algemeen van nut kunnen zijn, maar dat verschilt per type slachtoffer en zelfs per individu. Met behulp van gericht wetenschappelijk onderzoek kun je deze verschillen in kaart brengen en proberen te verklaren, Daarop kun je vervolgens weer je hulpaanbod afstemmen.’

Wat wordt er onderzocht?

We kijken onder meer naar patronen in de gegevens in onze registratie. Bijvoorbeeld: nemen slachtoffers van geweldsdelicten andere diensten af dan slachtoffers van zedendelicten of vermogensdelicten? En wat betekenen eventuele verschillen? Of: welke groepen bereiken we goed en welke groepen bereiken we minder goed en wat kunnen we doen om het bereik te vergroten?’

Op de slachtoffers van welk type misdrijven richt het onderzoek zich in het bijzonder?

‘Op slachtoffers van gebeurtenissen met een grote impact: zware misdrijven, seksueel misbruik, verkeersongevallen. Interessant is om promotieonderzoek te doen naar de vraag wie gebaat zijn bij lotgenotencontact. Zelf denk ik bijvoorbeeld aan slachtoffers van datingfraude. Zij blijven vaak emotioneel en financieel geruïneerd achter. Daarbij komt ook nog eens de overweldigende schaamte: hoe heb ik zo stom kunnen zijn. Dat maakt iemand heel eenzaam. Het kan dan een enorme bevrijding en steun zijn als je anderen ontmoet die hetzelfde hebben meegemaakt.’

Lotgenotencontact en zelfhulp wordt een speerpunt in het onderzoek. Waarom?

‘We weten dat lotgenotencontact heel belangrijk kan zijn voor slachtoffers. Ze vinden er erkenning, herkenning en steun en het is een heel goed instrument om veerkracht en het natuurlijk herstelvermogen van mensen aan te spreken. We willen graag weten hoe het komt dat dit zo goed werkt. Daarnaar is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.