Direct naar artikelinhoud

Syrische kinderen uitgebuit bij productie voor merken als Zara en Mango

Syrische kinderen worden uitgebuit in Turkse kledingfabrieken. De BBC heeft maandagavond beelden getoond van minderjarige vluchtelingen die werken aan producten voor populaire merken als Zara, Mango en Marks & Spencer.

Een still uit de aflevering.

Met verborgen camera's filmden medewerkers van het BBC-programma Panorama in ateliers waar onder anderen een 15-jarige werd aangetroffen die twaalf uur per dag kleding vervaardigde voor de Britse markt. In een van de bezochte fabrieken werden spijkerbroeken gebleekt met schadelijke chemicaliën, zonder dat de werknemers enige bescherming hadden.

Meer dan drie miljoen Syrische vluchtelingen verblijven veelal illegaal in buurland Turkije. Dat maakt hen tot kwetsbare werknemers. Een van hen klaagde over de slechte behandeling op het werk. 'Als een Syriër iets overkomt, wordt hij afgedankt als een kledingstuk.' De salarissen liggen doorgaans op ongeveer een euro per uur - ver beneden het Turkse minimumloon.

Verantwoording

BBC-verslaggever Darragh MacIntyre sprak tal van Syrische werknemers die daarover klaagden. 'Ze weten dat ze uitgebuit worden, maar ook dat ze er niets aan kunnen doen.'

Betrokken bedrijven zeiden tegenover de BBC zich van geen kwaad bewust te zijn. Marks & Spencer wees op eigen inspecties, waarbij geen minderjarigen waren aangetroffen. 'We hadden eerder geen bewijzen gevonden dat Syriërs in fabrieken van onze leveranciers werken, en we zijn erg teleurgesteld door deze bevindingen. Dit is zeer ernstig en onacceptabel voor M&S'.

Een Britse organisatie die misstanden in het bedrijfsleven aan de kaak stelt, had geen goed woord over voor deze opstelling. 'Het is niet genoeg om te zeggen: we wisten er niets van, het is niet onze fout. Bedrijven zijn verantwoordelijk, en moeten weten waar en hoe kun kleding gemaakt wordt.'

Lees ook

Syrische vluchtelingenkinderen worden in Turkije massaal aan het werk gezet. In alle zeven fabrieken in de textiel- en schoenenindustrie die de Volkskrant in mei bezocht in de Oost-Turkse stad Gaziantep, waren op dat moment kinderen aan het werk.