Direct naar artikelinhoud
Interview

UvA-student heeft na anderhalf jaar wat te kiezen

UvA-student heeft na anderhalf jaar wat te kiezen

De commissie Democratisering en Decentralisering wil dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) haar waarden vastlegt in een 'charter'. Bovendien moeten in de senaat van de universiteit ook studenten plaats kunnen nemen, naast de hoogleraren die er nu in zitten. Zo wil de commissie tegemoet komen aan de wensen van de boze studenten het Bungehuis en het Maagdenhuis bezetten.

Maar is het revolutionaire elan van begin 2015 ook aanwezig in het 224 pagina's dikke rapport? Je zou het niet zeggen, met termen als 'knelpuntenonderzoek' en 'medewerkersmonitor'. Voorzitter Lisa Westerveld van de commissie, die in juni vorig jaar begon, erkent dat het 'een heel grote klus' was om tot de aanbevelingen te komen. "Ik wist dat het veel tijd zou kosten, maar ik had niet verwacht dat het zo lang zou duren. En ja, er staat veel bestuurlijke taal in, maar ik weet niet of dat betekent dat we zelf ingekapseld zijn door het bestuur.

"We hebben wel gemerkt hoe ingewikkeld de UvA in elkaar zit. Zo was het vaak al een hele klus om voor een paar uur een lokaal te reserveren om te vergaderen. Veel dingen gaan traag en stroperig."

Ligt dat er aan dat de UvA zo'n complexe organisatie is, of aan andere zaken?
"Alle universiteiten hebben al medezeggenschapsraden, maar die hebben in de praktijk vaak niet zoveel te zeggen. Die zijn bezig met de korte termijn en met procedures. De senaat, die uit zo'n zestig mensen gaat bestaan, moet meer naar de lange termijn en de inhoud kijken. Het blijft wel een adviesraad. Voor directe invloed biedt de huidige wet geen ruimte."

Het was vaak al een hele klus om voor een paar uur een lokaal te reserveren om te vergaderen

Want hoewel de bezetters van 2015 wel wisten dat het anders moest, blijkt hun mening lang niet overal op de universiteit gedeeld te worden. Westerveld: "De ideeën over wat de knelpunten zijn op de universiteit, blijken niet zo eenduidig te zijn als het leek. Dat blijkt wel als je een tijdje op weg bent en veel mensen hebt gesproken. Je hebt de mensen die bij de protesten betrokken waren, maar ook een groep die vindt dat er helemaal niet zo veel aan de hand is. Iedere protestbeweging levert ook een tegenreactie op van mensen die er niets van moeten hebben."

Daarom ligt de bal bij de studenten zelf om te beslissen hoe het verder moet. De commissie heeft vier 'modellen' opgesteld waaruit in november bij een referendum gekozen mag worden. In het eerste model blijft alles bij het oude, in het meest vergaande scenario komen er 'bestuursraden' waarin medewerkers en studenten een gelijkwaardige stem hebben. "Zoals dat ook in de buurtzorg gebeurt." En in het referendum moet ook beslist worden of de senaat wordt uitgebreid met medewerkers, studenten en promovendi.

Er is al een lobby op gang om voor het meest vergaande model te kiezen bij het referendum, zegt Westerveld. Maar voordat dat ingevoerd is, ben je al gauw jaren verder. "Het college van bestuur van de universiteit heeft al gezegd aan de slag te zullen gaan met de uitslag. En in het laatste hoofdstuk van het rapport staan aanbevelingen die snel kunnen worden ingevoerd. Heel praktische dingen: bijvoorbeeld dat de vergaderingen van de medezeggenschapsraad openbaar gevoerd worden, zoals in gemeenteraden gebeurt. Dat is heel makkelijk, en je voorkomt dat de vernieuwing decennia gaat duren."

Je hebt de mensen die bij de protesten betrokken waren, maar ook een groep die vindt dat er helemaal niet zo veel aan de hand is