Direct naar artikelinhoud
Update

Tusk en Trudeau denken dat ondertekening CETA nog mogelijk is

Ondanks dwarsligger Wallonië menen EU-president Donald Tusk en de Canadese president Justin Trudeau dat vrijhandelsverdrag CETA donderdag alsnog ondertekend kan worden. Dit twitterde Donald Tusk maandagavond. Eerder op maandag liepen gesprekken tussen de Waalse premier Paul Magnette en de Belgische premier Charles Michel stuk.

Donald Tusk vlak voor een persconferentie afgelopen vrijdag.Beeld epa

Eerder stelde Donald Tusk dat het te vroeg is om het verdrag 'dood' te verklaren. Een andere mogelijkheid is dat de deadline wordt opgeschoven, om de Walen meer tijd te geven om met de EU en de Belgische overheid te onderhandelen. Dan kan een nederige Tusk alsnog naar Trudeau om hun handtekeningen onder het verdrag te zetten.

Zonder instemming van Wallonië kan België geen handtekening zetten onder het CETA-document. Volharden de Walen, dan is het vrijhandelsakkoord - waarover zeven jaar is onderhandeld - van tafel. Behalve België hebben alle EU-landen de intentie uitgesproken dat CETA te ratificeren. 

Voor de Waalse parlementsvoorzitter André Antoine is het 'redelijk' als ze tot het einde van het jaar de tijd krijgen. 'Dan zouden we eruit kunnen komen.' Antoine kondigde maandagochtend al aan dat het ultimatum van Tusk - uiterlijk maandagavond akkoord gaan met het vrijhandelsakkoord - niet gehaald zou worden.

De Canadese premier Justin Trudeau.Beeld ap

'We zijn Asterix niet'

'We zijn Asterix niet, we hebben geen magische krachten', zei Antoine tegen het Belgische RTL, verwijzend naar het leesvoer van 1.600 pagina's. Hij zei ook een 'deal' te willen, maar wil daar wel met 'een bepaalde mate van hoffelijkheid en respect over kunnen onderhandelen'.

Zondag zei de Waalse minister-president Paul Magnette al 'meer tijd nodig te hebben' om de 'kleine moeilijkheden' op te lossen. Premier Michel kon hem maandagmiddag niet overtuigen in te stemmen tijdens een bijeenkomst met de Belgische deelstaten. Magnette: 'We kunnen nog geen 'ja' zeggen'.

De Canadese minister van Handel was vorige week niet in staat de Walen te overtuigen en is ontluisterd huiswaarts gekeerd. Vol ongeloof dat een Belgische regio een unie met meer dan 500 miljoen inwoners in haar greep kan houden. Ook in Brussel en de Europese hoofdsteden is groot chagrijn ontstaan vanwege de Waalse houding.

Lees ook:

EU geeft Wallonië laatste kans akkoord te gaan met CETA

Achtduizend betogers in Amsterdam tegen CETA zijn even een beetje Waal

Minister-president van Wallonië Paul Magnette.Beeld afp

Te veel macht multinationals

Nadat Wallonië in een 'interpretatieve verklaring' bij het verdrag bijkomende garanties kreeg, blijft er voor de Belgische regio één hinderpaal over: het arbitragetribunaal, dat geschillen tussen staten en bedrijven moet beslechten. Ooit bedoeld om bedrijven tegen onbetrouwbare overheden te beschermen, vreest Wallonië dat dit tribunaal tegenwoordig multinationals te veel macht geeft.

Volgens voorstanders van CETA levert het verdrag 20 procent meer handel op met Canada. Voor de EU zou dit gelijk staan aan een economische groei van 12 miljard euro.

Manifestatie tegen CETA en TTIP zaterdag in Amsterdam.Beeld anp