Direct naar artikelinhoud

CETA-verdrag is te redden, Europees geduld vereist

België kan CETA, het vrijhandelsverdrag tussen Europa en Canada, niet ondertekenen. De dwarsliggende deelstaatregering van Wallonië zwichtte ook maandag niet voor de grote internationale druk. De tijd begint erg te dringen. Voor donderdag is de ondertekenings-plechtigheid voorzien met de Canadese premier Justin Trudeau.

De premier van het Waalse parlement, Paul Magnette.Beeld afp

Of die top door kan gaan is hoogst onzeker. Maar Donald Tusk, president van de Europese Raad, wil nog niet van afzeggen weten. De hoogste vertegenwoordiger van de 28 lidstaten twitterde dat Trudeau en hij denken dat het nog kan lukken. 'Er is nog tijd'.

Het annuleren van de ondertekening zou een afgang zijn voor de Europese Unie. De datum is al lang geleden vastgesteld, maar op het beslissende moment heeft ze de grootste moeite het akkoord naar de eindstreep te brengen. Tusk wil de druk erop houden. Hij zou ook de man zijn geweest die de Walen in het weekeinde tot maandag de tijd gaf om akkoord te gaan.

De Europese Commissie pleit juist voor het uitschakelen van de tijdsfactor. Wat we nu nodig hebben is geduld', zei een woordvoerder. 'De Commissie werkt gewoonlijk niet met deadlines of ultimata.'  Uitstel van de ondertekeningsceremonie is jammer maar niet erg, zolang het maar geen afstel  wordt, vindt zij.

De Walen hadden meteen gepikeerd gereageerd op  de berichten van zondag dat ze tot maandag de tijd kregen. 'Ultimata en dreigementen horen niet thuis in een democratie. We willen een verdrag, maar we willen daarover kunnen onderhandelen met een minimum aan beleefdheid en respect', zei André Antoine, de Waalse parlementsvoorzitter.

We zijn Asterix niet, we hebben geen magische krachten
de Waalse parlementsvoorzitter

Zo verdiept de crisis in de EU zich en passant weer een beetje verder. Het uitvoeren van meerderheidsbesluiten, het winnen van referenda en het ratificeren van associatieverdragen is lastig, nu krijgt het ook nog eens problemen met het uitonderhandelen van vrijhandelsakkoorden en blijken deadlines en ultimata niet te werken.

Alle partijen benadrukken het CETA-verdrag te willen. Ook de Walen. Antoine zegt alleen meer tijd te willen hebben, 'redelijkerwijs tot het eind van het jaar'.  De woordvoerder van de Europese Commissie tilt niet zwaar aan het afzeggen van de plechtigheid met Trudeau. Er kan zo een nieuwe datum worden vastgesteld. Geduld moet CETA redden.

De Waalse parlementsvoorzitter André Antoine.Beeld afp
Wat we nu nodig hebben is geduld
Een woordvoerder van de Europese Commissie

Alleen hebben Belgen een ander tijdsbegrip. Ze hadden ooit 541 dagen nodig om een kabinet te formeren,  twitterde een jolige Oostenrijkse journalist. 'Belgische politici hebben stalen zenuwen en veel tijd'.