Direct naar artikelinhoud
Commentaar

BNN's kloonexperiment drukt politiek met neus op de feiten

Goed dat BNN (opnieuw) een abstracte wetenschappelijke kwestie daar plaatst waar hij hoort: bij u thuis.

Bulldog tijdens een huisdierenshow in Zwitserland. Dit is niet de gekloonde hond, foto dient ter illustratie.Beeld epa

Gevaarlijk, ongewenst, onkies. Ongemakkelijk reageerde politiek Den Haag gisteren op de bekendmaking dat BNN in Zuid-Korea een buldog heeft laten klonen. De omroep, die eerder een nepshow uitzond waarin een nierpatiënt zogenaamd een nier kon winnen, vraagt zich zo hardop af hoe het is gesteld met het maken van genetisch identieke kopieën van dieren.

Terwijl de politiek toch beter had moeten weten. Al jaren signaleren adviesorganen zoals de Commissie genetische modificatie (Cogem) en het Rathenau Instituut dat gekloonde huisdieren in aantocht zijn. Maar kennelijk luistert de politiek niet goed naar zijn eigen adviesorganen, of verkiest men het uit ideologische redenen om voor zulke boodschappen weg te duiken.

Dat is zorgwekkend, want Pipo de kloon is nog maar het eerste druppeltje van de levenswetenschappelijke wolkbreuk die op komst is, waarschuwen diezelfde adviesorganen. Denk aan precisietechnieken waarmee ook kleine onderzoekslaboratoria en bedrijven zelf planten en dieren genetisch kunnen manipuleren, of aan technieken waarmee je huidcellen kunt 'omprogrammeren' tot eicel, zaadcel of werkend orgaanweefsel.

(Tekst gaat verder onder de video)

Kennelijk luistert de politiek niet goed naar zijn eigen adviesorganen

Zulke technieken zijn niet alleen 'eng' of gevaarlijk; ze wijzen vaak ook de weg naar revolutionaire nieuwe behandelingen en innovaties. Maar om de voordelen te kunnen benutten, is het wel nodig om te weten wie waarvoor verantwoordelijk is. Daarvoor is een wetgever nodig die vooruitkijkt en de ontwikkelingen actief vormgeeft, in plaats van een die zich steeds laat verrassen door de feiten.

Juist daarom is het kloonexperiment van BNN zo toe te juichen. Eerdere nationale discussies over biotechnologie of nanotechnologie bleven soms steken in vaagheid: pas als zich een stier Herman, een schaap Dolly of een 'reageerbuisbaby' aandient, komt het maatschappelijke debat met een schok op gang.

De les van Pipo is dat de technologische ontwikkelingen niet stoppen bij de landsgrens, of politici dat nu leuk vinden of niet. Wat het BNN-programma aan die rapporten toevoegt, is het cruciale inzicht dat de toekomst al is begonnen. Gewoon thuis, in de hondenmand.