Belgen weten alarmerend weinig over soa’s

© Shutterstock

Negen op de tien Belgen liggen niet wakker van soa’s. Dat blijkt uit een online enquête door onderzoeksbureau Ipsos naar de perceptie en kennis over soa’s bij 1086 landgenoten tussen 16 en 70 jaar, waarvan de resultaten maandag werden voorgesteld. “Alarmerende cijfers”, zeggen initiatiefnemers Sensoa (Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid), Franstalige tegenhanger Plate-Forme Prévention Sida en Durex.

Het onderzoek toont ook aan dat, hoewel de helft van de Belgen denkt goed geïnformeerd te zijn over soa’s, de kennis toch vrij beperkt blijft. Zo heeft een vierde van de respondenten geen idee hoe soa’s worden overgedragen, weet een derde niet dat je besmet kunt raken via onbeschermde seks en weet 65 procent niet dat ook orale seks risico’s op besmetting met zich meebrengt.

“We zijn ons ervan bewust dat er heel wat ruimte is voor verbetering in de kennis over soa’s en hiv. Het aantal soa-gevallen in ons land blijft stijgen terwijl dit perfect vermeden kan worden”, zegt Sensoa-directeur Chris Lambrechts.

In november organiseren Sensoa, Plate-Forme Prévention Sida en Durex daarom de ‘Maand van de Preventie’, om het publiek beter te informeren over de risico’s van soa’s. Zo zullen er brochures worden uitgedeeld bij 500 apotheken verspreid over het land en worden ook condooms en rode linten (symbool van de strijd tegen hiv/aids, nvdr) verdeeld in de belangrijkste treinstations. Daarnaast komt er een grootschalige Facebookcampagne met informatiefimpjes, om jongeren te sensibiliseren over het gebruik van condooms.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen