Direct naar artikelinhoud

Cel en tbs voor fatale steekpartij op het Damrak

De 33-jarige Jaroslaw K. heeft 279 dagen celstraf en tbs met dwangverpleging gekregen voor het doodsteken van een 24-jarige man eerder dit jaar in de binnenstad.

Het Damrak.

De rechtbank in Amsterdam legde deze straf maandag op aan de dakloze.

Het misdrijf werd 18 januari gepleegd. Een hoofdagente zag het slachtoffer, de eveneens dakloze N. Gyarmati, 's avonds zwalken over het Damrak en vervolgens viel hij op de grond. Het slachtoffer bleek te zijn gestoken in zijn borst en rug en overleed in een ziekenhuis, mogelijk vanwege een bus Pringles.

Doelloos rondhangen
Of dat klopt, is giswerk. K. ontkende begin oktober tijdens de eerste zitting dat hij het was die Gyarmati eerst in de linkerborst stak en daarna in de rug. Hij is ook 'absoluut niet' de man op de camerabeelden die eerst een bekeuring krijgt op het Centraal Station vanwege doelloos rondhangen, om later kort het pad te kruisen met Gyarmati, een stekende beweging te maken en weg te rennen.

Een dag later hield de politie K. aan voor iets anders, waarbij agenten bij het fouilleren een plastic tas vonden met rode vegen. Ook op zijn jas, broek en schoenen zaten dezelfde vegen. Onderzoek van het NFI heeft aangetoond dat het om bloedsporen van het slachtoffer ging. De politie vond later het moordwapen in het water. Ook daarop zaten dna-sporen van dader en slachtoffer.

Hevige doodsangst
Vijf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging had de officier van justitie geëist tegen Jaroslaw K. Volgens de rechters is K. sterk verminderd toerekeningsvatbaar. K. lijdt aan hevige doodsangst en wanen. Hij heeft angst om vermoord te worden.

De rechtbank spreekt over een ernstige stoornis die waarschijnlijk lang behandeld moet worden. Omdat de man gevaarlijk is, moet dat in een afgesloten, goed beveiligde omgeving gebeuren.

De advocaat van K. weet nog niet of zijn cliënt in hoger beroep gaat.