Direct naar artikelinhoud

Ondanks uitbreiding wegennet staat automobilist langer vast

Het wegverkeer blijft maar groeien, het reistijdverlies groeit mee. Verbredingen van rijkswegen, waaraan het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I en M) miljarden euro's spendeert, brengen enige verlichting teweeg maar vooral in de avondspits, en dan met name in de Randstad, slibben veel wegen dicht.

Vooral in de avondspits, en dan met name in de Randstad, slibben veel wegen dicht.Beeld anp

Vorig jaar steeg het reistijdverlies op de snelwegen al met 22 procent, dit jaar komt daar nog eens zo'n 15 procent bovenop, voorspelt het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in het jaarlijkse, maandag gepubliceerde Mobiliteitsbeeld 2016. De vooruitzichten stemmen weinig vrolijk: over twee jaar is het weer net zo druk en vol op de Nederlandse snelwegen als in het piekjaar 2008, kort voor het uitbreken van de economische recessie.

Juist nu de economie weer aantrekt en de olieprijs (nog) laag is, groeit het wegverkeer weer stevig. Dat proces werd in 2014 ingezet en rustiger gaat het op de snelwegen voorlopig niet worden. Het KiM verwacht dat het totale wegverkeer tussen 2015 en 2021 nog wel met zeven procent toeneemt. Meer binnenlands goederenvervoer over de snelweg draagt daartoe bij.

Autobezit in Amsterdam het laagst

Niet alleen zakelijk- of forensenverkeer leidt tot drukte op het hoofdwegennet. Ruim veertig procent van alle 'autokilometers' wordt afgelegd voor vrijetijdsbesteding.

Het autobezit in Nederland stabiliseert enigszins, maar steeds vaker zit de automobilist alleen in de auto. Wat dat autobezit betreft zijn er wel grote verschillen per stad en regio, concludeert het KiM in het Mobiliteitsbeeld 2016, een lijvige rapportage vol mobiliteitsdata.

Van de vier grote steden is het autobezit in Amsterdam verreweg het laagst (247 auto's per duizend inwoners). Wat de provincies betreft is Drenthe koploper als het om autobezit gaat: 489 auto's per duizend inwoners.

Alles bij elkaar voorziet het KiM dat het reistijdverlies tot 2021 alleen nog maar verder zal oplopen, met mogelijk 38 procent ten opzichte van vorig jaar. Ondanks het verbreden van snelwegen waarmee het ministerie van I en M voorlopig doorgaat. Zo staan er weguitbreidingen gepland bij knooppunt Hoevelaken, de A13/A16 bij Rotterdam en een deel van de A27 (Houten-Hooipolder).