Direct naar artikelinhoud

Medewerkers Franse Defensie omgekomen bij vliegtuigcrash op Malta

Bij een vliegtuigongeluk op de internationale luchthaven van Malta zijn maandag vijf Fransen om het leven gekomen: twee bemanningsleden en drie medewerkers van het Franse ministerie van Defensie. Dat hebben de Maltese regering en het ministerie van Defensie in Parijs meegedeeld.

Medewerkers Franse Defensie omgekomen bij vliegtuigcrash op Malta
Beeld reuters

Het Luxemburgse toestel raakte bij het opstijgen uit balans en stortte neer aan de rand van de startbaan, waarna het in brand vloog. Volgens Malta zouden de Fransen een vlucht langs de Libische kust uitvoeren. De Franse douane is al maanden bezig om illegale smokkelroutes voor mensen, drugs en andere smokkelwaar over de Middellandse Zee in kaart te brengen.

De Maltese regering liet in een verklaring weten dat de oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht, maar dat niets er op wijst dat zich aan boord een explosie heeft voorgedaan.

De luchthaven was maandagochtend urenlang gesloten, terwijl de landingsbaan werd opgeruimd. Tientallen vluchten werden vertraagd.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Frontex

In eerste instantie werd gedacht dat het toestel gecharterd was door de EU-grensbewakingseenheid Frontex, om medewerkers naar Libië te vervoeren. Frontex zelf liet maandagochtend weten dat er geen medewerkers van de dienst aan boord waren.

Nederlander Fred Janssen was op het vliegveld in Malta en vertelde aan RTL Nieuws dat het vliegtuig 'kaarsrecht naar beneden stortte. Hij boorde in het veld'. Op video's op sociale media is te zien hoe een dikke zwarte rook opstijgt uit het brandende toestel.

Hulptroepen in Malta.Beeld reuters