Direct naar artikelinhoud

Taxichauffeurs willen eerste hulp bij hartstilstanden zijn

Twaalf Amsterdamse taxichauffeurs gaan rondrijden met een AED (automatische externe defibrillator) aan boord waarmee slachtoffers met een hartstilstand gereanimeerd kunnen worden.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand door het geven van een elektrische schok.

Het gaat om een proef van taxibedrijf Cabture. De taxi's die hierbij zijn aangesloten hebben tablets en wifi aan boord, waardoor het bedrijf kan zien waar de taxi's rijden. "In Amsterdam is de aanrijdtijd van een ambulance gemiddeld elf minuten, en van een taxi maar vier," zegt Louaie El Rowidi van Cabture.  

Uit onderzoek bleek vorige week dat ambulances relatief vaak te laat komen. In Amsterdam lukt het in zeven procent van de spoedgevallen niet om binnen een kwartier ter plaatse te zijn.  

Imago
El Rowidi wil met dit initiatief onder andere laten zien dat taxichauffeurs een sociaalmaatschappelijke bijdrage kunnen leveren, want met het imago van de taxichauffeur is het doorgaans nog steeds slecht gesteld.

Bovendien meent hij dat het uitrusten van taxi's met een AED efficiënt is, omdat taxi's vaak beter vertegenwoordigd zijn op plekken waar ambulances slecht kunnen komen, zoals uitgaanspleinen.

Volgens de planning moeten in december de eerste chauffeurs met een AED rondrijden.

Reanimatiecursus
Meer dan vijftig chauffeurs hadden zich aangemeld voor de proef. De twaalf geselecteerde chauffeurs krijgen een aangepaste reanimatiecursus en het Rode Kruis voorziet de auto's van een AED en ehbo-koffer.  

Hoe de meldingen van hartstilstanden bij de chauffeurs moeten komen, wordt nu uitgezocht. "We hebben de technologie in huis en maken ons platform er klaar voor, zodat zichtbaar is welke chauffeurs een AED aan boord hebben." Er wordt overlegd met de Amsterdamse ambulancemeldkamer over samenwerking. 

Wanneer chauffeurs bezig zijn met een rit, zijn ze niet oproepbaar voor een reanimatie. "Maar taxi's zijn vaker leeg dan vol," aldus El Rowidi. 

Burgerhulpverleners
In veel regio's in Nederland worden burgerhulpverleners ingezet die slachtoffers met een hartstilstand kunnen reamineren met een AED tot een ambulance ter plaatse is. In Amsterdam werkt de gemeente daar nog niet aan mee. Hier rukken alleen brandweer, politie en ambulances uit.

Verantwoordelijk wethouder Van der Burg is met reces, maar zijn woordvoerder meldt tegen AT5 dat hij en de Hartstichting enkele maanden geleden afgesproken hebben te kijken naar een netwerk van burgers.

Taxi's komen op plekken die voor ambulances slecht bereikbaar zijn
Louaie El Rowidi van Cabture