Direct naar artikelinhoud
Update

RTL kiest voor Piet met roetvegen

RTL kiest voor Piet met roetvegen

Een Piet met roetvegen: dat is vanaf nu de enige Piet die nog in RTL-programma's te zien is. Schoorsteen Piet of Roet Piet vervangt definitief de zwart of donkerbuin geschminkte Zwarte Piet. Dat heeft de RTL-directie besloten, na veel gesprekken die zijn gevoerd met zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. 'In onze visie past Zwarte Piet niet meer in het huidige tijdsbeeld.'

Schoorsteen Piet, die bij de zender vanaf nu gewoon Piet heet, heeft zwarte vegen op zijn gezicht omdat hij door de schoorsteen komt. De laatste jaren is door de discussie over Zwarte Piet vooral verdeeldheid en onduidelijkheid ontstaan, aldus een verklaring van RTL.

'Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar.'

Sinterklaasjournaal verklapt nog niets

Het Sinterklaasjournaal van de NTR verklapt nog niets over het uiterlijk van de pieten in de komende afleveringen over de intocht van de Sint. "Dat kan iedereen in de eerste aflevering zien", zegt een woordvoerster.

Vanaf 9 november tot en met 4 december doet het Sinterklaasjournaal weer dagelijks verslag van de komende intocht van de goedheiligman. Dit jaar vertrok een aantal oudgedienden bij het programma, omdat ze zich niet meer konden vinden in de manier waarop het programma omgaat met Zwarte Piet. Zo stapten Erik van Muiswinkel, Jochem Myjer en Dolores Leeuwin op.

NTR-directeuren Paul Römer en Carel Kuyl lieten eerder dit jaar al wel weten de verandering van Zwarte Piet 'onomkeerbaar en vanzelfsprekend' te vinden. Volgens hen is de omroep daar tien jaar geleden al mee begonnen.

Commercials
Ondanks dat RTL heeft aangekondigd te stoppen met Zwarte Piet is het nog wel mogelijk dat er commercials verschijnen met een Zwarte Piet. RTL zegt te snappen dat het nu kort dag is voor adverteerders om nog aanpassingen te doen. Maar volgend jaar worden geen commercials met een zwarte piet meer geaccepteerd.