Luister naar

Online zelfhulpprogramma 'Op adem na borstkanker' zorgt voor sneller herstel

Nieuws
Vrouwen die het online zelfhulpprogramma ‘Op adem na borstkanker’ gebruiken, zijn emotioneel sneller hersteld. Vanaf januari is de online hulp beschikbaar via Borstkankervereniging Nederland en online gezondheidsplatform Karify.
Auke van Eijsden Sophia Geuze
maandag 24 oktober 2016 om 03:00
Sanne van den Berg in gesprek in het Radboudumc in Nijmegen.
Sanne van den Berg in gesprek in het Radboudumc in Nijmegen. radboudumc

nijmegen

Het programma is ontwikkeld door Sanne van den Berg, samen met hoogleraar medische psychologie ­Judith Prins van het Radboudumc. Vandaag promoveert Van den Berg erop aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Het idee voor de hulp via internet ontstond in de wachtkamer van medisch psychologen. Daar zitten vrouwen met vragen en die bang zijn voor terugkeer van de borstkanker. Ze hebben moeite om hun draai op het werk weer te vinden of voelen zich ongemakkelijk in de seksuele omgang met hun partner omdat ze een prothese of littekens hebben. Van den Berg: ‘Oncologen sturen deze vrouwen door naar medisch psychologen. Maar ze hebben eigenlijk te milde emotionele klachten om intensief behandeld te hoeven worden door een psycholoog.’

De vraag naar laagdrempelige informatie over lichamelijk en emotioneel herstel leidde tot ‘Op adem na borstkanker’. In 2009 werd het programma, met financiële steun van borstkankerorganisatie Pink Ribbon, opgezet. Het materiaal is ontwikkeld door oncologen, psychologen, verpleegkundigen en patiëntenverenigingen en getest door een groep van 150 vrouwen. De helft deed het programma, de andere helft niet. ‘Het programma duurt vier maanden en begint nadat de behandeling van borstkanker is afgerond. Vrouwen die deelnamen, herstelden emotioneel sneller.’ Van den Berg geeft aan dat met name de groep vrouwen met lage tot milde emotionele klachten na borstkanker, 70 procent van de deelneemsters, er baat bij had.

Overigens zaten alle vrouwen een jaar nadat ze borstkankervrij waren ongeveer op hetzelfde niveau van emotioneel herstel. Het programma versnelt het proces. Op vrouwen die ernstige emotionele problemen hebben, heeft de online zelfhulp waarschijnlijk geen effect. Zij hebben intensievere begeleiding nodig, bijvoorbeeld van een medisch psycholoog.

aanvullende verzekering

‘De subsidie houdt dit jaar op, maar gelukkig neemt Borstkankervereniging Nederland samen met gezondheidsplatform Karify het programma over’, zegt Van den Berg. Verzekeraar CZ vergoedt het zelfhulpprogramma in de aanvullende verzekering. Inmiddels is er onderzoek gestart naar soortgelijke programma’s voor mensen met lymfoomkanker (non-hodgkin) en dikkedarmkanker (colorectale kanker). ‘Andere patiënten zitten met dezelfde vragen als de vrouwen na borstkanker. Hoe leer je omgaan met de gevolgen van de behandeling en hoe pak je de draad op.’ Omgaan met een veranderd lijf en invloed op onder andere de beleving van seksualiteit, spelen ook bij andere vormen van kanker. ‘Zoals bij mensen die als gevolg van darmkanker met een stoma moeten leven.’ <

‘ik denk er dagelijks aan, maar de angst regeert niet meer’

‘Het enige wat ik dacht, was: nu ga ik dood. Dit was het dan.’ In 2010 werd er bij Thea Hiemstra borstkanker geconstateerd. Het nieuws sloeg in als een bom. Niet in de laatste plaats omdat de ellende die kanker kan veroorzaken geen onbekende is voor Hiemstra. ‘Mijn moeder kreeg op 41-jarige leeftijd borstkanker. Vier jaar later overleed ze. Ik heb meegemaakt hoe vreselijk die ziekte is, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving.’ Angst maakte zich van Hiemstra meester, vooral omdat ze de tumor al anderhalf jaar had gevoeld. ‘Ik heb het al anderhalf jaar, de kanker móét wel uitgezaaid zijn’, kon ze alleen maar denken. ‘Ik zie mijn kinderen niet groot worden’, schoot er constant door haar hoofd.

Hiemstra werd vijf weken na de diagnose geopereerd. In overleg met een professor besloot ze zich daarna te laten behandelen met chemo­therapie. ‘Ik wist dat patiënten na chemokuren vaak in een zwart gat vallen, maar ik was vastbesloten dat mij dat niet zou overkomen.’ Ondanks de leuke uitjes en de vakantie kwam het zwarte gat toch. ‘Weer dacht ik dat ik zou sterven, ik was doodsbang dat de kanker terug zou komen.’

Hiemstra kwam in contact met een medisch psycholoog, maar ze voelde geen klik. Ze gaf zich op voor het programma ‘Op adem na borstkanker’. ‘Ik was erg bang en lichamelijk aangedaan. Het programma ging over “van klachten naar krachten”. Dat was precies waar ik behoefte aan had.’

Door het programma kreeg Hiemstra weer structuur in haar dagelijks leven. ‘Elke maandagochtend ontving ik een mail met opdrachten, informatie of filmpjes van lotgenoten. Daar keek ik echt naar uit. Daarnaast stelde ik mijzelf het doel om aan het einde van het programma, dat vier maanden duurde, een halfuur te kunnen joggen. Ik kreeg mijn leven weer onder controle. Door dat programma te doen, leerde ik omgaan met moeilijke situaties. Nog steeds denk ik dagelijks aan borstkanker en ik weet dat er een kleine kans is dat de ziekte terugkeert. Maar de angst daarvoor regeert niet meer.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.