Luister naar

Kosten bevingen lopen uit de hand

Nieuws
De kosten van de aardbevingen in Groningen zijn opgelopen tot ruim 1 miljard euro. Dat is veel meer dan oorspronkelijk gedacht.
Jurre van den Berg redactie vk
maandag 24 oktober 2016 om 03:00

Groningen

Het gaat om uitgaven aan schadeherstel, compensatie, het preventief versterken van huizen en onderzoek naar de impact van de gaswinning door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

De nieuwe cijfers staan in de vrijdag verschenen kwartaalrapportage van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders. De rekening is nagenoeg volledig betaald door de NAM. De grootste kostenpost is het herstel van bevingsschade: 520 miljoen euro. Sinds augustus 2013 zijn er in totaal 74.797 schadeclaims ingediend. Daarvan zijn er 61.531 afgehandeld. De kosten lopen flink uit de pas bij eerdere inschattingen.

Zo werden in 2014, toen het eerste compensatieakkoord werd gesloten – het befaamde ‘miljard van Max’ van den Berg – de kosten voor schadeherstel tot en met 2018 geraamd op 250 miljoen. Met nog twee jaar te gaan is dat geschatte budget dus al ruimschoots overschreden.

Dit is opvallend, aangezien de gaswinning sinds 2013 is gehalveerd en het aantal (zware) aardbevingen in Groningen is afgenomen. Dat het aantal schademeldingen toch is blijven oplopen, is mogelijk te wijten aan de brede maatschappelijke onderkenning van de bevingsproblematiek. NAM draait als exploitant van het Groningenveld zonder begrenzing op voor de kosten voor herstel en versterken.

Tweederde van de rekening komt echter indirect op het conto van de Nederlandse staat, vanwege misgelopen inkomsten uit de Maatschap Groningen. Zo’n 90 procent van de gasbaten uit Groningen vloeien richting schatkist. Niet alleen vanwege de nog af te handelen claims zullen de kosten zeker verder oplopen. Zo staat de preventieve versterkingsoperatie, die tot dusver 316 miljoen heeft gekost, nog in de kinderschoenen.

Alders wil van huis tot huis bekijken welke maatregelen nodig zijn. Er zijn pas 383 huizen grondig geïnspecteerd en 190 bouwkundig versterkt volgens de geldende normen. Sinds begin dit jaar was het 65 keer nodig een noodmaatregel te treffen. NAM heeft tot dusver 61 huizen opgekocht. Daarvan zijn er twaalf gesloopt. Acht woningen worden gebruikt voor het testen van versterkingstechnieken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.