© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Boerebloos op de bühne met 26st revue 'Grüne en ziever'

De Boerebloos is een beruchte en in Sint-Truiden wereldberoemde volkscabaretgroep die jaarlijks de Truiense revue 'Grüne en ziever' presenteren. Een traditie, want intussen zijn zij al aan hun 25ste editie toe. Vanaf dit weekend slaan ze hun tenten op in ’t Veilinghuis. De ingrediënten blijven ongewijzigd, op onnavolgbare wijze brengen zij een show vol van dolkomische sketches en cabaret, plezante filmkes maar vooral acts met hun zatte harmonie met kakofonische ambiancemuziek. De avond wordt afgesloten met een afterparty.

Jozef Croughs

1969 – In de Stapelstraat in het jongerencafé Den Engel verzamelden een aantal Truiense twintigers aan de toog van Johnny Libens, beter bekend als Johnny de Baard.

Het café was gedecoreerd met diverse oude tot op de draad versleten muziekinstrumenten die op regelmatige tijdstippen van de muren werden geplukt en waarop zeer luid getoeterd werd, meestal tot de politie langs kwam om ze het zwijgen op te leggen. Dit was het begin van de zatte harmonie De Boereblooskapel. De doorbraak kwam er in 1979. Na tien jaar rondjes draaien rond de kerktoren namen ze het Limburgse volkslied en klassieker 'Waar in 't bronsgroen eikenhout op' die ruim vier jaar lang elke middag de begintune werd van het middagprogramma 'De vlag en de lading' met presentator van Luc Delaet op Radio (2) Limburg. Ook buiten de stadsgrenzen maakte de Boereblooskapel, intussen verkort tot De Boerebloos furore als ambiancemakers bij uitstek.

Mannenclub

Intussen bestaat de mannenclub 47 jaar. "In de voorbije jaren zijn ook een paar vrouwen toegetreden, voor meer structuur in de vereniging te brengen, en mee de werking van de vereniging te bepalen. Deze ontwikkeling kwam niet onder dwang, maar soms uit pure noodzaak omdat in het tweede deel van de show het alcoholgehalte van de meeste spelende leden in die mate gestegen is dat niemand nog het draaiboek nog kon lezen. Gelukkig evolueerden wij mee. Lang waren we een bende zatlappen, die uitsluitend wilde muziek maakten. Nu organiseren wij nog altijd onze revue," zegt Georges Dewael, die voorzitterssjerp draagt.

Revue

16 boeren, 14 acts en een pak knotsgekke ideeën en nieuwe muzikale hoogtepunten kruiden de nieuwe Boerebloos revue Grüne & Ziever 26. Het publiek zit aan tafels en kan iets drinken tijdens de show. Applaus wordt vervangen door het slaan op tafel met houten hamertjes. Maandag 31/10, dinsdag 1/11, donderdag 3/11, vrijdag 04/11 en 05/11 telkens om 20.15u. Inkom 12 euro. Kaarten, reservaties en meer info: Vicky 0496-75.75.87.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer