© Patrick Hattori

Mechelse friturist geplaagd door werkzaamheden: "Desnoods leveren we aan huis"

De werken voor de nieuwe ondergrondse parking op de Speecqvest in Mechelen zijn begonnen. Dat baart de uitbaters van Frituur Veemarkt zorgen.

Sven Van Haezendonck

Frituur Veemarkt op de Speecqvest. Voor mensen die niet van de streek zijn, klinkt het misschien wat bizar. Ooit was de frituur op dat de plein gevestigd, tot de broers Jan en Leon Peeters hun kraam moesten verhuizen voor de herinrichting. Toentertijd vonden ze tijdelijk een locatie op het Kardinaal Mercierplein.

Tot ze uiteindelijk investeerden in een pand op de Hendrik Speecqvest dat ze eigenhandig verbouwden. En nu zijn daar ook werkzaamheden gestart voor de bouw van de nieuwe parking Bruul. “Maar opnieuw verhuizen, ziet Kathleen niet zitten. Na negen jaar is dit pand natuurlijk nog niet afgeschreven”, zegt de nieuwe uitbater Christophe Nijs. Samen met Kathleen, de dochter van Leon, heeft hij de bekende Mechelse frituur eerder dit jaar overgenomen. “Dat wij nu opnieuw met werken worden geconfronteerd is natuurlijk iets waar wij van wakker liggen. We zijn jonge mensen die net een zaak hebben overgenomen”, stelt Nijs.

Sinds het waterlek dat vorig weekend voor problemen zorgde, is de parking voor hun deur afgesloten. Dat laat zich meteen voelen. “Wij hebben deze week dertig tot veertig procent minder omzet gedraaid. We wachten af, want het kan natuurlijk een kalmere week zijn omdat het einde van de maand nadert. Maar dan nog, sinds de overname hebben, is dit de rustigste week. Wij hebben zelfs medewerkers vroeger moeten laten stoppen”, legt Christophe Nijs uit.

"Van de stad nog niemand gezien"

Ondertussen is de aanleg van de omleidingsweg gestart en die loopt voorbij hun zaak. De realisatie van het project neemt minstens een jaar in beslag. Voor de bouw van de parking alleen al. “En parking is iets dat wij dus zullen missen. Die is er in onmiddellijke omgeving nauwelijks te vinden”, zegt Nijs. De uitbaters hopen dat de stad voor een alternatief zorgt. Zelf denken ze aan een tijdelijke parkeerzone tussen hun frituur en café ’t Sas op de hoek met de Hanswijkstraat. “Van de stad hebben we hier jammer genoeg nog niemand gezien. Ik ben wel al bij twee schepenen langs geweest. Van eentje kreeg ik te horen dat we de pech hadden dat we de zaak net hadden overgenomen en dat hij niets kon doen”, geeft Christophe Nijs aan.

Uit protest tegen de plannen hebben ze zich eerder al aangesloten bij de actie van het buurtcomité HSV. “Dat heeft een procedure lopen om de bouwvergunning te laten schorsen”, zegt Nijs nog. Schepen van Openbare Werken Chris Backx (N-VA) en schepen van Economie Katleen Den Roover (N-VA) waren vrijdagavond niet bereikbaar voor een reactie. Bij Frituur Veemarkt denken ze ondertussen na over noodscenario’s. “Desnoods leveren wij onze frieten bij de mensen aan huis”, zegt Christophe Nijs nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER