“Hackers maakten gebruik van leger speelgoedrobotjes en babyfoons”

© ss

De wereldwijde cyberaanval van vrijdag had nogal wat impact. Tientallen Amerikaanse websites zoals Twitter, Netflix, Spotify, Airbnb en Paypal gingen plat bij een eerste aanval. Een tweede golf richtte zich vooral op Europa. In eigen land konden surfers niet meer op Buienradar.be of 2dehands.be, en dat voor verschillende uren.

Dirk Coosemans

De hackers hadden hun pijlen gericht op de Amerikaanse internetprovider Dyn, een bedrijf dat gebruikers helpt om verbonden te geraken met websites. “De server werd overladen met miljoenen ‘clicks’ van de hackers", zegt Kristof Van der Stadt hoofdredacteur van de website Data News.

Van barbies tot uw thermostaat

Anders dan normaal gebruikten die nu niet uitsluitend een ‘slapend’ netwerk van computers overal ter wereld waarop ze in alle stilte mallware en hackerssoftware geïnstalleerd hadden. “Voor het eerst zien we dat ze ook allerhande andere toestellen misbruikten voor hun hacking.”

“Babyfoons van de nieuwste generatie, speelgoedrobotjes en barbiepoppen die verbonden zijn met het internet, beveiligingscamera’s en slimme thermostaten of afwasmachines. Het vormde een slapend leger van gehackte computers dat vrijdag gewekt werd voor de aanval”, aldus Van der Stadt.

“Al die dingen hebben tegenwoordig een IP-adres en zijn dus te verbinden met het internet zodat ze met een app bediend kunnen worden. Voor een hacker volstaat dat. Het speelgoed is overigens slecht beveiligd en hackers hebben er hun mallware in een-twee-drie op geïnstalleerd.” De nieuwe manier van hacken heeft te maken met het feit dat gewone laptops steeds beter beveiligd worden met virusscanners. “En dus moeten er alternatieven gezocht worden.”

Onderzoek is gestart

De Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst FBI zegt dat ze zich bewust is van de aanvallen en dat ze een onderzoek is gestart. Wie de hack op zijn geweten heeft, is geen uitgemaakte zaak. “Pakweg Rusland dat één en ander wil uittesten of een puber ergens achter zijn bureautje. Het kan allemaal, maar op dit moment is het nog koffiedik kijken.”

Er werd gisteren wel al met een beschuldigende vinger naar WikiLeaks gewezen. De klokkenluiderssite meende zelf dat sympathisanten van de site achter de cyberaanval zitten. “Assange leeft nog en WikiLeaks kan nog steeds publiceren. We vragen aanhangers om te stoppen met het VS-internet lam te leggen. Jullie hebben jullie punt gemaakt’, zo luidde hun tweet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen