Samoëns: massief Frans charmeoffensief

De Mont Blanc

De Mont Blanc

Het driehonderdzestig-graden- uitzicht vanaf het hoogste punt van Col de Joux Planes is overweldigend: hier kijk je uit op Italië, Zwitserland en Frankrijk. We staan in een witte wereld, middenin het Grand Massif van de Alpen, de Haute Savoie. Het charmante skidorpje Samoëns ligt in het dal, letterlijk aan onze voeten.

Wellness voor longen en geest

Ook aan onze voeten: sneeuwschoenen. We zijn de Col de Joux Planes niet zomaar opgewandeld, dat lukt niet met een halve meter sneeuw. Met zogeheten raquettes gaat het een stuk gemakkelijker, maar dan nog is het een stevige workout, de weg naar de top. Voorzien van twee batons ploegen we achter elkaar de berg op.

Sneeuwschoenwandelen is dé manier om de indrukwekkende omgeving van de Franse Alpen op je in te laten werken. We zijn op 1680 meter hoogte, het is een paar graden onder nul, de zon staat laag. Gids Pierrick heeft een grote – nog lege - rugzak om: voor de jassen, sjaals en handschoenen, mocht het te warm worden. Pierrick spreekt uit ervaring, blijkt al na tien minuten. Sneeuwschoenwandelen, balade de raquettes, is hartstikke intensief. De eerste sjaals gaan af, de jassen open, de handschoenen uit. Zweten geblazen!

Regelmatig staan we stil, Pierrick vertelt over de dieren die hier leven en de bergen die we zien. We volgen de sporen van een vos en speuren de lucht af of naar de zeldzame gieren die hier in de bergen leven.

Kijk daar: de Mont Blanc! De hoogste berg van Europa is net zo imposant als al die andere omringende bergen. De pauze wordt benut om uit te blazen en foto’s te maken. Eenmaal bovenop de Col de Joux Planes zijn we stil. Wát een uitzicht. We realiseren ons dat we geluk hebben, met het heldere weer, de zon, de ongerepte sneeuw en dan al die majestueuze bergen om ons heen. Het is oorverdovend stil op deze hoogte. En dan die lucht: zo schoon. Dit is wellness voor je longen en geest.

Achter een paard aan sjezen

Even verderop roetsjen skiërs van een van de vele pistes van Samoëns en omgeving. In het Grand Massif vind je zo’n 275 pistes, meer dan 140 afdalingen en bijna 70 skiliften: een waar ski-paradijs voor zowel beginners als gevorderden. Op de groene pistes zie je kleuters tot en met volwassenen de eerste beginselen van het skiën onder de knie krijgen. Ook het op-, af-, in- en uitspringen bij gondels, ski- en stoeltjesliften wordt geoefend, net als het ‘tapis magique’, een soort rolstrap zonder treden, ideaal voor kids en anderen die niet op een andere lift kunnen of durven.

Ski-mogelijkheden genoeg in Samoëns, maar het is ook zeer de moeite waard de omgeving op een andere manier te verkennen. Naast sneeuwschoenwandelen kun je hier ook heel goed langlaufen, nordic walken, schaatsen (op de nieuwe, overdekte ijsbaan in het dorp) en ski-joering beoefenen. Ski-joering komt oorspronkelijk uit Scandinavië maar je ziet het ook in de Alpen: op ski’s achter een paard aan sjezen. Het begint rustig en met begeleiding. Hoe meer je aandurft, hoe spectaculairder het wordt. De paarden vinden het prachtig en het is geen echte inspanning voor ze: het zijn meestal werkpaarden en die zijn gewend aan zwaar werk, dus een of twee kinderen of volwassenen meeslepen, is een makkie voor ze.

Jodelmuziek uit de speakers

Na alle wintersportactiviteiten is het tijd om te eten. En dat kan in het charmante dorpje Samoëns, gelegen aan rivier Le Chiffre en omringd door zeven hoge bergen, prima. Er zijn tal van restaurants waar je heerlijk kunt lunchen en dineren, zoals Les huitième des monts (elke dag een ander menu), Relais Septimontain (streekgerechten) of het Repas à la Ferme, even buiten Samoëns. Bij deze boerderij zit je in de oude stal met z’n allen aan een grote tafel, staat aperitief, salade en brood al op tafel, klinkt de Franse jodelmuziek uit de eenvoudige speakertjes en zorgen boer Michel Delnoy en zijn vrouw ervoor dat je genoeg raclettes (gesmolten kaas) en aardappelen op je bord en wijn in je glas hebt. Het vlees en de charcuterie is afkomstig van hun eigen veestapel. De eenvoud van dit boerenrestaurant (en de prijs: 28 euro per persoon all-in) spreekt menigeen aan, geen wonder dat je vroeg moet reserveren om hier te kunnen eten. Alleen ’s winters open, zomers zijn de boeren met hun veestapel hoog in de bergen te vinden.

Voor La Luge de Téran moet je ook reserveren. En een goede conditie hebben: dit restaurant kun je namelijk alleen wandelend bereiken. Elke donderdag in de wintermaanden verzamelen zo’n 45 mensen zich aan het einde van een doodlopende bergweg iets buiten Samoëns. Daar deelt de restauranteigenaar lampjes uit en vervolgens zet de groep zich in beweging, over het besneeuwde, onverlichte bergpad. Een sfeervolle optocht, die eindigt bij het chalet-restaurant, waar het aperitief buiten wordt genuttigd. Binnen krijgt iedereen hetzelfde opgediend: een reusachtige plank met lokale lekkernijen, charcuterie, gesmolten kaas en salade, begeleid met een frisse witte wijn uit de regio. Dronken worden heeft geen zin: je moet namelijk ook nog diezelfde route door de sneeuw, door het Grand Massif teruglopen. Met de wiebelende lampjes voor je, de besneeuwde bergen rondom je en de fonkelende sterrenhemel (en met een beetje mazzel de volle maan) boven je, kun je je geen mooiere plek op aarde voorstellen.

Samoëns

  • Land: Frankrijk
     
  • Alpen, Grand Massif, Haute Savoie
     
  • Hoogste punt: 2500 meter
     
  • Inwoners: 2400
     
  • Aantal toeristen: 20.000
     
  • Pistes: 60 groen, 53 rood, 17 blauw en 14 zwart
     
  • Vliegen op: Genève (dan nog 1.10 uur rijden)
     
  • Afstand per auto: 1200 kilometer

In Samoëns zijn alle skibenodigdheden te huur en kun je skilessen nemen. Bij het Office du Tourisme zijn onder meer begeleide sneeuwschoenwandelingen en ski-joering te reserveren.

Reis!-redacteur Sybylle maakte een video vanaf de top van de Col de Joux Planes bij Samoëns. Benieuwd naar het uitzicht? Bekijk de video hieronder.