Direct naar artikelinhoud

'Trump is 3,3 miljard euro waard: 713 miljoen minder dan vorig jaar'

Donald Trump is 713 miljoen euro minder waard dan een jaar geleden. Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes is de Republikein nu goed voor 3,3 miljard euro. Dit is veel minder dan de ruim negen miljard euro die Trump in het verleden heeft genoemd als de waarde van zijn bedrijf The Trump Organization, dat bestaat uit hotels, casino's, golfbanen en kantoorcomplexen.

Donald Trump ontvangt premier Netanyahu van Israël in zijn penthouse van 80 miljoen euro.Beeld EPA

'We volgen hem al sinds niemand wist wie hij was', aldus Forbes-hoofdredacteur Randall Lane tegen MSNBC over het onderzoek naar Trumps vermogen. 'Hij is veel minder waard dan hij zegt te zijn. Maar hij is een miljardair.'

De talloze Trump-bezittingen die het gerespecteerde Amerikaanse zakenblad heeft onderzocht, tonen nog eens aan dat het een hele kluif wordt om de presidentskandidaat te scheiden van zijn bezit, mocht hij op 8 november winnen. Het miljardenconcern stampte Trump met een miljoenenlening van zijn vader uit de grond. Vorig jaar was hij goed voor plaats 121 op de Forbes-lijst van 400 rijkste Amerikanen.

Om belangenverstrengeling te voorkomen zal workaholic Trump, die dag en nacht in de weer is met zijn conglomeraat, zich vier jaar lang niet mogen bemoeien met het bedrijf. Zo'n operatie is nog niet eerder vertoond in de Amerikaanse politiek omdat een miljardair het nooit schopte tot het Witte Huis.

Het verlies van de honderden miljoenen in het afgelopen jaar komt volgens Forbes voornamelijk door vermindering van de waarde van Trumps vastgoed in New York als gevolg van een dip in de markt voor kantoren en winkels. Van de 28 gebouwen die het blad onderzocht, daalden 18 in waarde. Onder hen zijn Trumps beroemde hoofdkantoor Trump Tower op Fifth Avenue en het Mar-a-Lago-resort in Palm Beach in Florida.

De Trump Tower is nu 420 miljoen euro waard, zo'n 142 miljoen minder dan in 2015. Deels komt dit omdat het uitbaten van het kantoor- en winkelcomplex afgelopen jaar minder opbracht. Ook de lagere prijzen van commercieel vastgoed droegen bij aan de waardevermindering. 

Trump woont in de bovenste drie penthouse-verdiepingen van de glazen wolkenkrabber, volgestouwd met glimmende goudkleurige meubels in Franse stijl. Hij is zo gehecht aan zijn penthouse, dat de miljardair in de voorverkiezingen vaak terugkeerde naar New York om in zijn eigen bed te slapen. De Trump Tower werd in de jaren tachtig deels gebouwd door Poolse bouwvakkers die niet over de vereiste papieren beschikten. Het penthouse wordt geschat op 80 miljoen euro. In tegenstelling tot veel van zijn andere vastgoed, rusten er geen leningen op Trumps woning. 

Zijn zeer exclusieve Mar-a-Lago-club verloor in een jaar tijd maar liefst een derde van de waarde, zo'n 45 miljoen euro. Het wordt nu geschat op 134 miljoen euro. Nog altijd knap want Trump kocht het 31 jaar geleden voor 4,5 miljoen euro. Verder bezit de Republikeinse kandidaat tien golfbanen die samen goed zijn voor 200 miljoen euro. Dat is wel 64 miljoen euro minder dan in 2015.

Trumps Mar-a-Lago-club in Palm Beach. De miljardair trouwde hier in 2005 met zijn derde vrouw, de Sloveense Melania. Gasten waren onder andere Bill en Hillary Clinton. Trump kocht het complex met 126 kamers in 1985 voor 4,5 miljoen euro. Het wordt nu geschat op 134 miljoen euro.Beeld AFP
Trumps dochter Ivanka in Trump Tower, de wolkenkrabber van Donald Trump in New York die door zijn presidentskandidatuur in een nog grotere toeristenattractie is veranderd dan het al was.Beeld AP
Het goudkleurige Trump International Hotel and Tower in Las Vegas.Beeld AFP

Vliegtuig

Ook Trumps Boeing 757, die hij nu gebruikt voor zijn presidentscampagne, en zijn drie helikopters en Cessna-vliegtuigje zijn nu veel minder waard dan een jaar geleden. Ze zijn nu goed voor 31 miljoen euro. Dat is 24 miljoen euro minder dan in 2015. In zijn campagne heeft hij volgens Forbes 49 miljoen euro uit eigen zak gestoken. Het grootste deel, 43 miljoen, is een lening aan zijn campagne.

Verwacht wordt dat hij dat geld nooit meer terugkrijgt. Trump zou overwegen, zo melden Amerikaanse media, om nog eens 130 miljoen euro te steken in een offensief om Clinton in de laatste weken te verslaan met een bombardement van aanvalsvideo's.

Het enige goede Forbes-nieuws voor Trump is dat zeven gebouwen in waarde stegen, waaronder de op een na hoogste wolkenkrabber van San Francisco. Hij is eigenaar van 30 procent van dit gebouw, goed voor 525 miljoen euro. In een jaar tijd werd Trumps aandeel in dit complex 29 miljoen euro meer waard volgens Forbes.

Het zakenblad gelooft de verhalen niet dat Trump geen miljardair is of zelfs veel minder waard is. Hierover wordt gespeculeerd omdat de Republikein hardnekkig weigert zijn belastingaangiftes openbaar te maken. Dit is ongewoon voor een presidentskandidaat. In het presidentiële debat maandag wees Hillary Clinton er nog eens op dat Trump zich mogelijk rijker voordoet dan hij in werkelijk is.

Trump zegt dat hij de aangiftes niet vrij kan geven omdat de controle door de Belastingdienst nog niet is afgerond. Opvallend is dat de miljardair, die normaal klaar staat om direct per tweet te reageren op wat over hem wordt beweerd in de media, zwijgt over de Forbes-schatting. 

'Hoogst onwaarschijnlijk', aldus het blad over de geruchten dat Trump eigenlijk niet veel waard is. Maar 9 miljard euro is ook weer overdreven. 'We hebben een regel bij Forbes: de Trump Regel', aldus hoofdredacteur Lane in het MSNBC-programma Morning Joe. 'Wat Donald Trump ons ook vertelt, wij gaan ervan uit dat hij een derde van dat bedrag waard is. Dit geldt al zo'n dertig jaar. En toch zeggen ze dat hij meer dan 9 miljard euro waard is. Hij komt niet eens in de buurt van die 9 miljard. Dat is onmogelijk.'

Trump Tower Chicago in 2008 in aanbouw. De 92 verdiepingen van het hotel-en condocomplex zijn 150 miljoen euro waard.Beeld AFP
Hij is geen negen miljard euro waard.
Randall Lane van Forbes