Direct naar artikelinhoud

Verdachte van aanslag op moskee Enschede radicaliseerde snel na 'Keulen'

Met de oudejaarsnacht in Keulen in het achterhoofd radicaliseerde Raymond S. snel. Dat heeft hij vandaag zelf verklaard in de rechtbank in Almelo. S. staat samen met vier anderen terecht in verband met een mislukte aanslag op een moskee in Enschede. De andere verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht.

Schaduwen van demonstranten in Enschede.Beeld Freek van den Bergh

Op het moment van de geruchtmakende oudejaarsnacht in Keulen, waarbij honderden mannen van Noord-Afrikaanse en Arabische afkomst zich vergrepen aan vrouwen op het centrale plein, zat Raymond S. in een kliniek. Hij zocht na zijn behandeling direct contact met een extreemrechtse groepering in de omgeving van Enschede. Die vond hij.

Op 27 februari gooide hij uiteindelijk samen met vier anderen molotovcocktails naar een moskee in Enschede. Opmerkelijk aan de poging tot brandstichting is volgens de officier van justitie het terroristisch oogmerk waarmee de daad werd beraamd.

Het Openbaar Ministerie heeft dit in de aanklacht opgenomen omdat het doel van de brandstichting 'het zaaien van angst' was. De vijf verdachten werden vanmorgen voorgeleid over twee zittingen. 'Onderdeel van het bewijsmateriaal is een conversatie in een whatsapp-groep, waarin de vijf verdachten racistische teksten en plaatjes uitwisselden,' aldus Volkskrantverslaggever Mac van Dinther, die ter plaatse is.

'Demonstranten tegen Gemeente'

Het groepje mannen nam onder meer deel aan protesten van de extreemrechtse groep DTG (Demonstranten tegen Gemeente). Deze groep organiseerde in samenwerking met Pegida protestacties tegen het openen van nieuwe asielzoekerscentra. Op zaterdag 27 februari kwamen de vijf verdachten bijeen en besloten die dag het heft in eigen handen te nemen. Ze vulden bierflesjes van het merk Holger met licht ontvlambaar materiaal, en parkeerden de auto naast de moskee (de verdachten konden geen parkeerplek vinden). 

Bij het uitstappen kreeg Raymond S. last van wroeging, verklaarde hij, en bleef in de auto zitten. De molotovcocktails ketsten af en lieten alleen een schroeiplek achter in het gazon. Na de mislukte aanslag kwamen de vijf verdachten bijeen in het huis van Raymond S. De verdachte had zelf camera's rondom zijn huis geïnstalleerd, de beelden werden als bewijsmateriaal aangevoerd.

Verzet broeit in Enschede (+)

Mac van Dinther ging in februari op reportage bij een demonstratie.

'Democratie in Nederland is een wassen neus, zegt Martijn - 'nee, geen achternaam' - een van de voormannen van Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG), voor het begin van de demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum (azc) in Enschede. 'Er is geen inspraak, alles wordt in achterkamertjes beslist. Wij willen onze stem daartegen laten horen.'

Vught

Opvallend is dat Raymond S. en de andere verdachten in de extra beveiligde inrichting in Vught wordt vastgehouden. Deze gevangenis heeft een terroristenafdeling. Ook Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh wordt daar vastgehouden. Morgen spreekt het Openbaar Ministerie de strafeis uit.