Direct naar artikelinhoud

Lagere productie lijkt olieprijs te stuwen; analisten blijven sceptisch

De olieprijs is fors gestegen nadat de organisatie voor olie-exporterende landen Opec het in Algiers eens was geworden over een productiebeperking. De prijs voor een vat Brent steeg in enkele uren met bijna 6 procent naar 48,69 dollar per vat.

De Bukom Shell olieraffinaderij in Singapore. De prijs voor een vat Brent steeg, na het besluit over een productiebeperking was genomen, in enkele uren met bijna 6 procent naar 48,69 dollar per vat.Beeld anp

Maar analisten van Goldman Sachs zien in het Opec-akkoord geen reden hun verwachtingen voor de olieprijs in 2017 aan te passen. Dat wordt, houden ze vol, niet meer dan 53 dollar per vat. De bank heeft deze week nog zijn voorspelling voor de prijs aan het einde van het jaar zelfs nog verlaagd: niet 50 dollar, maar 43 dollar per vat. En het Opec-akkoord vinden ze geen reden die voorspelling weer los te laten.

Volgens de analisten van de bank roept het Opec-akkoord, zelfs als het al effectief zou zijn, zijn eigen problemen op. Als de olieprijs stijgt, zal er meer worden geïnvesteerd in olie-productie, komt er meer olie op de markt en zakt de prijs.

Ook andere analisten regeren sceptisch. 'Ze zijn het eens geworden om het eens te worden', zegt Larry Goldstein van de Energy Policy Research Foundation over Opec. 'Maar het zijn tot nu toe louter woorden.' En zijn collega Bushan Bahree van IHS Energy vergeleek de overeenkomst met het blikje dat weer een eindje vooruit getrapt is op de weg. 'Of het uiteindelijk wat wordt, staat nog te bezien.'

Ze zijn het eens geworden om het eens te worden. Maar het zijn tot nu toe louter woorden
Larry Goldstein, Energy Policy Research Foundation

Volgens het akkoord zal de productie worden beperkt tot '32,5 à 33 miljoen vaten per dag'. Zelfs op papier is dat nauwelijks een verlaging, want de huidige productie wordt geschat op 33,2 miljoen vaten per dag. En in vergelijking met  december vorig jaar is het nieuwe 'plafond' zelfs nog een flinke verhoging. Toen lag de productie op 31,5 miljoen vaten per dag, en dat was al veel te veel voor de markt.

Bovendien is het akkoord uit Algiers nog maar een akkoord op hoofdlijnen. De ministers slaagde er niet in de productiehoeveelheden van elk van de leden precies vast te stellen. Dat moet nog gebeuren in een volgende Opec-conferentie, die gepland staat voor november in Wenen.

Maar op de aandelenmarkten was de reactie op het Opec-akkoord  positief. Overal stegen de olie-aandelen, omdat de olievoorraden van deze concerns flink meer waard werden. Zo steeg de koers van het aandeel Shell met 5 procent, en daarmee was het het sterkste aandeel op de beurs. Het Franse Total steeg ook 5 procent.
 
De Opec heeft op geen stukken na de macht die haar wel eens wordt toegedicht. Zou dat zo zijn, dan zouden de olie-exporteurs, die maar liefst de helft van de wereldmarkt in handen hebben, steenrijk moeten zijn. Maar het feit is dat sommige van die landen, zoals Venezuela en Nigeria, op de rand van de afgrond staan, en zelfs het astronomisch rijke Saoedie-Arabië moet tegenwoordig geld lenen om de staatsuitgaven te bekostigen. De Opec is altijd te verdeeld gebleken om een vuist te vormen, en het mechanisme om het nakomen van afspraken af te dwingen, is matig ontwikkeld.

Opec heeft helemaal geen macht

De Opec heeft geen macht. Hoewel de aangesloten landen ruim driekwart van de wereld oliereserve beheren, en zij ruim 40 procent van de productie leveren, is de organisatie al bijna vier decennia niet of nauwelijks meer in staat de olieprijs structureel te beïnvloeden, schreef Jeroen Trommelen in 2014. (+)