Luister naar

Vaker dementie bij oudere migrant

Nieuws
Ouderen met een Marokkaanse, Turkse of Hindoestaanse achtergrond zijn drie tot vier keer vaker dement dan Nederlandse leeftijdsgenoten.
Ianthe Sahadat redactie vk
donderdag 29 september 2016 om 03:00

Amsterdam

Dat blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Özgül Uysal-Bozkir, die vandaag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

De groep migranten die in de jaren zestig (als gastarbeider of uit de koloniën) naar Nederland kwam, is nu op leeftijd. Onderzoek van Uysal-Bozkir onder 2254 ouderen toont voor het eerst aan dat oudere migranten kwetsbaarder zijn voor dementie dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Ook hebben zij vaker last van eenzaamheid en depressieve klachten.

De kwetsbaarheid van migranten komt voort uit een waaier aan factoren, zegt Uysal-Bozkir. ‘Sociaal-economische status speelt een rol bij dementie en oudere migranten hebben het vaak niet breed.’ Ook hebben mensen met hart- en vaataandoeningen of diabetes een verhoogd risico op dementie. Deze aandoeningen komen (onder meer door genetische aanleg) vaker voor bij migranten van Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse afkomst.

Eenzaamheid en depressieve klachten kunnen ook leiden tot dementie of een voorstadium daarvan zijn. ‘Mogelijk worstelt deze groep –?vaak afkomstig uit een wij-cultuur met veel sociale contacten – met de meer individuele Nederlandse cultuur.’

Ook de migratiegeschiedenis speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van geestelijke problemen, zegt de onderzoekster. ‘Zijn de verwachtingen uitgekomen of niet? Is er heimwee? Zulke vragen moet een arts allemaal stellen.’

tennisbal

Uysal-Bozkir onderzocht in haar studie of de gebruikte testen wel cultuur-neutraal waren. Een bejaarde van Turkse komaf bij een geheugentest een tennisbal tonen is niet hetzelfde als deze afbeelding aan een Nederlandse oudere laten zien, geeft de onderzoekster als voorbeeld. ‘Die Turkse man of vrouw heeft waarschijnlijk nooit getennist. Ook iets om rekening mee te houden bij de test: de meerderheid van de Turkse en Marokkaanse ouderen is analfabeet en ongeschoold.’

Max Stek, hoogleraar ouderenpsychiatrie in het VU medisch centrum (VUmc) en werkzaam bij GGZ Ingeest in Amsterdam, noemt de bevindingen van Özgül Uysal-Bozkir belangrijk. Hij wijst op internationale studies waaruit ook blijkt dat migrantenouderen vaker dement worden. ‘Maar drie of vier keer zo hoog, lijkt me wel erg hoog.’

Stek noemt als beperking van de studie dat er een hoge uitval van deelnemers was, zo ontstaat een tussentijdse selectie die kan vertekenen. Uysal-Bozkir noemt dit zelf ook een van de beperkingen van haar onderzoek. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.