Luister naar

Sociale investeerder stapt in exploitatie peeskamers

Nieuws
Amsterdam verkoopt panden op de Wallen aan maatschappelijk investeerder Start Foundation. Daarmee hoopt de gemeente criminele tussenpersonen in de prostitutie buitenspel te zetten.
Tjerk Gualthérie van Weezel Lisa van der Velden redactie vk
donderdag 29 september 2016 om 03:00
Een sociaal investeringsfonds gaat veertien peeskamers op De Wallen uitbaten. Zo moeten de sekswerkers ‘veilig en eerlijk’ hun geld kunnen verdienen.
Een sociaal investeringsfonds gaat veertien peeskamers op De Wallen uitbaten. Zo moeten de sekswerkers ‘veilig en eerlijk’ hun geld kunnen verdienen. anp / Koen van Weel

Amsterdam

Sociaal investeringsfonds Start Foundation gaat met behulp van de gemeente peeskamers in vier panden op de Amsterdamse Wallen uitbaten. Een nieuwe onderneming van sekswerkers gaat de ramen huren. Het experiment met een sociale verhuurder is een lang gekoesterde wens van de gemeente, die zo machtige tussenpersonen op de Wallen buitenspel wil zetten en de werkomstandigheden voor prostituees denkt te verbeteren.

Het gaat om veertien ramen in vier voormalige bordelen, drie aan de Oudezijds Achterburgwal en een in de Boomsteeg. Start Foundation maakt de aankoop van de panden vandaag bekend, tijdens een persconferentie waar ook burgemeester Eberhard van der Laan aanwezig is. Nadat het fonds de panden van de gemeente heeft gekocht, worden de kamers verhuurd aan My Red Light. Deze nieuwe stichting omschrijft zichzelf als ‘het eerste seksbedrijf in Nederland en Europa waar sekswerkers zelf de dienst uitmaken’.

Het gemeentebestuur probeert sinds 2007 de uitbuiting van prostituees, mensenhandel en het samenklonteren van criminele organisaties op de Wallen intensief tegen te gaan. De afgelopen tien jaar zijn veel bordeelhouders uitgekocht en is het aantal ramen met meer dan een kwart teruggebracht, tot 320 nu. Uiteindelijk blijven er 308 open. Daarnaast probeert de gemeente de prostitutie in één postcodegebied (1012) te concentreren, om scherper toezicht te kunnen houden.

geld als water

Volgens de gemeente Amsterdam maakt hun afhankelijkheid van raamexploitanten het voor sekswerkers lastig eisen te stellen over werkomstandigheden. Net als in Utrecht, waar de burgemeester de prostitutiezone langs het Zandpad sloot, zit Van der Laan dus in een lastig parket. Prostituees eisen ramen waar zij veilig en tegen een schappelijk tarief hun werk kunnen doen, terwijl overgebleven pandjesbazen, die volgens de autoriteiten het risico op ‘misstanden’ op de Wallen vergroten, juist geld als water verdienen. En net als in Utrecht, waar de gemeente bezig is een ‘bonafide’ prostitutiegebied in te richten, zoekt Amsterdam sinds vorig jaar actief naar een oplossing die de macht aan sekswerkers zelf geeft.

Van der Laan zoekt de oplossing dus in ‘een coöperatie van sekswerkers’, schreef hij anderhalf jaar geleden al in een brief aan de gemeenteraad. Zijn hoop is dat sekswerkers ‘meer zelfstandig’ hun werk kunnen doen in ‘een prostitutiebranche zonder misstanden en met goede werkomstandigheden’. Om die reden wordt het experiment achter de schermen ook wel ‘scharrelprostitutie’ genoemd.

Hoewel Van der Laan in brieven aan de gemeenteraad steeds schreef dat er onder prostituees grote behoefte bestaat aan een coöperatie, wordt het experiment lang niet door alle sekswerkers met open armen ontvangen. De ironie wil dat de economische positie van veel prostituees door het sluiten van ramen juist is verslechterd. Door de groeiende concurrentie om beschikbare werkplekken – voor sommige ramen zijn inmiddels wachtlijsten – is de huurprijs op veel plekken gestegen. Een nachtdienst kost een sekswerker tegenwoordig zo’n 175 euro huur, waar dit vorig jaar nog 165 euro was. Vrouwen met onvoldoende klanten om de kamerhuur op te brengen zien zich hierdoor genoodzaakt via internet of in andere steden werk te zoeken.

pleister

Belangenvereniging Proud noemt het project hierom ‘één grote afleidingsmanoeuvre’. Woordvoerster Yvette Luhrs: ‘Dat veertien ramen aan sekswerkers worden teruggegeven verandert niks aan het feit dat steeds meer vrouwen hun baan kwijtraken omdat zoveel ramen worden gesloten.’ Volgens Luhrs is My Red Light ‘hartstikke leuk voor die dames’, maar schiet de rest van de sekswerkers er niets mee op. ‘Zoveel sekswerkers willen zelf exploitant worden, maar die vergunning wordt nooit afgegeven. Dit prestigeproject is een hele kleine pleister op een grote stinkende wond.’

De locatie voor het experiment, bij de Boomsteeg midden in het Wallengebied, was al langer bekend. Het gaat om panden die NV Stadsgoed, een samenwerkingsverband van woningcorporatie Stadgenoot en de gemeente, in 2007 voor 25 miljoen euro kocht van ‘dikke Charles’ Geerts. Terwijl de voormalige ‘koning van de Wallen’ van zijn geld genoot op een landgoed in Kenia, zocht Stadsgoed voor veel ramen nieuwe bestemmingen, zoals werkruimtes voor jonge modeontwerpers. De panden rond de Boomsteeg hield Stadsgoed echter achter de hand als ‘wisselgeld’ voor exploitanten die elders in de stad ramen zouden sluiten. Dit wisselgeld gebruikt Van der Laan nu als vestigingsplaats voor een ‘schoon’ seksbedrijf. <

Start Foundation

Start Foundation is een stichting (met oud-politici Han Noten en Femke Halsema in het bestuur) die zich inzet om kwetsbare groepen met een achterstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. De stichting investeert bijvoorbeeld in een garnalenpellerij waar mensen met een verstandelijke beperking in dienst zijn, of een ict-bedrijf waar het personeelsbestand bestaat uit mensen met autisme. Het kapitaal van de stichting is afkomstig uit de verkoop van uitzendbureau Start aan uitzendorganisatie USG. Start was eind jaren zeventig opgezet door werkgevers, werknemers en overheid als een uitzendbureau dat zich inzette voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jongeren tijdens het Defensie Dienjaar, waarbij jongeren een jaar ervaring kunnen opdoen bij Defensie.

Hoe denken jongeren zelf over het afstoffen van de dienstplicht? 'Vrede is niet vanzelfsprekend'

Met de oorlog in Europa gaat het de afgelopen jaren steeds vaker over de dienstplicht. Zijn jongeren bereid om te vechten voor volk en vaderland? ‘De opkomstplicht, zoals vroeger, is verouderd.'

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.