© BELGA

Lufthansa neemt Brussels Airlines volledig over

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa gaat haar call optie op Brussels Airlines uitoefenen. Het is de bedoeling tegen eind dit jaar een akkoord te hebben met de Belgische aandeelhouders over de modaliteiten, zodat Lufthansa begin 2017 de 55 procent aandelen die ze nog niet in handen heeft, kan overnemen.

gjs

Dat meldt Lufthansa woensdag na een bijeenkomst van de raad van toezicht. Die raad “ging akkoord om de call optie te lichten om de resterende 55 procent aandelen in SN Airholding, de moedermaatschappij van Brussels Airlines, te verwerven”, zo staat in een persbericht.

“Lufthansa en Brussels Airlines hebben als gemeenschappelijke doelstelling om de volledige overname te realiseren na een definitief akkoord over de modaliteiten met de aandeelhouders van SN Airholding tegen eind dit jaar”, voegt Lufthansa nog toe. Die aandeelhouders zijn een reeks Belgische investeerders (financiële groepen, industriëlen en gewesten) die na het faillissement van Sabena eind 2001 geld op tafel legden om een nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij op te starten.

Over de plannen zijn met Brussels Airlines binnen de Lufthansa-groep, staat er in het persbericht van Lufthansa niets.

Lufthansa heeft sinds eind juni 2009 45 procent in handen van SN Airholding. Het betaalde daar 65 miljoen euro voor. De Duitsers konden sinds 2011 jaarlijks de optie lichten, maar wilden daarmee wachten tot Brussels Airlines winstgevend zou zijn. Dat was in 2015 het geval: er werd een nettowinst geboekt van 41,3 miljoen euro, de eerste winst sinds 2010.

De beslissing over de call optie werd dit jaar een paar maanden uitgesteld omwille van de aanslagen van 22 maart op Brussels Airport.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer