De Colombiaanse president en de leider van FARC schudden elkaar de hand na de ondertekening van het vredesakkoord.
Volledig scherm
De Colombiaanse president en de leider van FARC schudden elkaar de hand na de ondertekening van het vredesakkoord. © EPA

EU schrapt FARC van 'terreurlijst' na vredesakkoord

De Europese Unie gaat de Colombiaanse terreurbeweging FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) van de lijst terroristische organisaties schrappen. Dit heeft de buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, aangekondigd. De leider van de FARC en de Colombiaanse president tekenden maandagmiddag (lokale tijd) in de Cubaanse havenstad Cartagena een vredesakkoord.

  1. Man die zichzelf in brand stak in New York overleden, extreme activist vergeleek zichzelf met Lisa Simpson
    PREMIUM
    portret

    Man die zichzelf in brand stak in New York overleden, extreme activist vergeleek zichzelf met Lisa Simpson

    De man die zichzelf vrijdag op straat in New York in brand stak, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de New York Post. De politie bevestigt dat het om Maxwell Azzarello gaat, geboren in 1987 en afkomstig uit Florida. Hij plaatste voor zijn daad een uitvoerige verklaring op internet. Op platform Substack sprak hij over een ‘extreme daad van protest om de aandacht te vestigen op een dringende en belangrijke ontdekking’. Een portret van een extreem activist.
  2. Hoe steden massatoerisme aanpakken: ‘We zijn verbaasd dat de maatregel zo effectief is’
    PREMIUM
    21

    Hoe steden massatoe­ris­me aanpakken: ‘We zijn verbaasd dat de maatregel zo effectief is’

    In de strijd tegen het overtoerisme houdt Barcelona een populaire buslijn naar het Gaudí-park geheim voor vakantiegangers. Venetië gaat entree heffen voor bezoekers, en Amsterdam vermindert het aantal cruiseschepen. Populaire steden gaan steeds verder met het zoeken naar middelen om massatoerisme in te dammen. Helpt het? ,,Voor een paar tientjes vlieg je naar historische steden, dat kan echt niet meer.’’
  3. FARC-strijders voor de laatste keer samen
    Fotoserie

    FARC-strij­ders voor de laatste keer samen

    Uit alle hoeken van Colombia zijn strijders voor de laatste keer als guerillabeweging FARC bijeengekomen, in Llanos del Yari. Ze zullen het vredesakkoord met de Colombiaanse regering, dat maandag door beide partijen zal worden ondertekend, uitgebreid bespreken en goedkeuren. Ook worden er tien leden aangewezen die plaats zullen nemen in het parlement. Na 52 jaar strijd is dit laatste congres een afscheid, en voor het eerst openbaar voor de media.