Direct naar artikelinhoud

EU schrapt FARC van 'terreurlijst'

De leider van FARC ondertekent het vredesakkoord naast Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de VN (links).

De Europese Unie gaat de Colombiaanse terreurbeweging FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) van de lijst met terroristische organisaties schrappen. Dit heeft de buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, maandag aangekondigd.

De FARC tekende maandagmiddag (lokael tijd) in de Colombiaanse havenstad Cartagena een vredesakkoord met de regering, waarmee een einde komt aan 52 jaar bloedvergieten.

De FARC is een oorspronkelijk extreemlinkse guerrillabeweging uit de jaren zestig die zich sinds de jaren negentig op onder meer ontvoeringen en drugscriminaliteit heeft toegelegd. De beweging telde in die jaren naar schatting 20.000 strijders en verwierf de bijnaam 'narcoguerrilla'. Nu zijn er nog hooguit 7000 FARC-strijders, die overeenkomstig het verdrag de wapens moeten neerleggen.

Referendum
Op zondag 2 oktober spreekt de Colombiaanse bevolking zich in een referendum uit over het vredesakkoord. Aangenomen wordt dat de kiezers instemmen met het akkoord dat president Juan Manuel Santos heeft gesloten met de militair in de verdrukking geraakte terreurgroep. Voor Santos in 2010 president werd, was hij minister van Defensie (2006-2009). In die tijd leed de Farc zware nederlagen. Santos dankte maandagmorgen de strijdkrachten. Zij zijn het die ons naar deze historische dag en deze overwinning hebben gebracht, aldus de president.

Santos tekent samen met FARC-leider Timoleon Jimenez, ook bekend als Timochenko, het akkoord in aanwezigheid van buitenlandse gasten, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders uit Nederland. Hij noemde het akkoord 'een grote stap naar vrede in Colombia en stabiliteit in de regio'.

De strijd heeft in 52 jaar naar schatting 220.000 mensen het leven gekost. Bijna 7 miljoen zijn door het geweld ontheemd in het land van 48 miljoen inwoners. Voor de oprichting van de FARC in 1964 leed het land al decennia onder extreem veel politiek en crimineel gemotiveerd geweld en burgeroorlogen. In de tweede helft van de jaren veertig en in de jaren vijftig kwamen naar schatting 300.000 mensen om het leven. Dat tijdperk van burgeroorlog heet toepasselijk La Violencia (Het Geweld).

In Bogota werd dit weekend de vredesovereenkomst tussen de Colombiaanse regering en de Farc gevierd.

Interview
Lees ook het interview met Tanja Nijmeijer, de Nederlandse die al dertien jaar meestrijdt met de Colombiaanse guerrilla en zich nu bezighoudt met de toekomst van de Farc als politieke beweging: "Wapens neerleggen is moeilijker dan ze opnemen".