Direct naar artikelinhoud

Vredesakkoord in Colombia, EU schrapt FARC van terreurlijst

De Europese Unie gaat de FARC van de terreurlijst halen. Dat heeft Federica Mogherini van de Europese Commissie gezegd. De beslissing is een gevolg van het historische vredesakkoord dat de Colombiaanse rebellenbeweging en de regering hebben ondertekend. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos en FARC-leider Timoleon Jimenez zetten op maandagmiddag (lokale tijd) allebei hun handtekening in de Colombiaanse havenstad Cartagena.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos (links) en FARC-leider Timoleon Jimenez ondertekenden het akkoord in Havana.Beeld afp

De FARC kwam in 2002 op de Europese terreurlijst terecht. Nu FARC van de lijst is verdwenen, komen meer bevroren tegoeden van de beweging beschikbaar.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei eerder maandag dat de VS bereid zijn om de plek van de FARC op de Amerikaanse terreurlijst te heroverwegen. Sinds 1997 staat de guerrillabeweging op deze lijst. Volgens Kerry gaan de VS onder meer kijken hoe de voormalige rebellen terugkeren in de samenleving. 'We willen geen mensen op de lijst houden die er niet op thuishoren', aldus de minister.

Het vredesakkoord is het resultaat van onderhandelingen in de Cubaanse hoofdstad Havana, die vier jaar hebben geduurd. Als de Colombiaanse bevolking het akkoord zondag bij referendum goedkeurt, komt daarmee een eind aan een oorlog die een halve eeuw heeft geduurd en aan 220 duizend mensen het leven heeft gekost.

FARC-strijders verlaten hun kamp.Beeld epa

Voorstander

Uit recente peilingen blijkt dat 62 procent van de Colombianen voorstander is van de overeenkomst, 28 procent van de bevolking in het Zuid-Amerikaanse land is tegen. De critici zijn er vooral op tegen dat de rebellen met relatief lage straffen wegkomen en zitting krijgen in het parlement.

Bij de ondertekening van het akkoord in Cartagena waren naast FARC-leider Rodrigo Londono en de Colombiaanse president Juan Manuel Santos ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aanwezig. Zijn ambtsgenoot Bert Koenders vertegenwoordigt Nederland. Ons land heeft een faciliterende rol gespeeld tijdens de onderhandelingen.

Lees ook

Na vijftig jaar strijd ondertekent de FARC formeel een vredesakkoord met de Colombiaanse regering. Een handjevol dissidenten wil de strijd nog voortzetten, maar guerrillastrijder is een uitstervend beroep geworden in Latijns-Amerika.