Drentse hotels flink in de lift

Het aantal hotelovernachtingen in Drenthe is het laatste half jaar met 25 procent gestegen. Drenthe is daarmee de grootste stijger van Nederland, meldt het CBS.

In het eerste half jaar van 2015 overnachtten 331.000 mensen in een Drents hotel. In de eerste zes maanden van 2016 waren dat er 414.000, ruim 80.000 meer. Veruit de meeste toeristen, bijna 370.000, kwamen uit eigen land.

Directeur Dick Dijkstra van het Recreatieschap Drenthe noemt de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) fantastisch. ,,Er is momenteel veel reuring in Drenthe. Wildlands in Emmen is geopend en heeft al een miljoen bezoekers getrokken. Het Drents Museum had met Maya’s en Harry ‘Cuby’ Muskee twee tentoonstellingen van formaat in huis en we hadden twee grote muziekevenementen als het Bluesfestival in Grolloo en Retropop in Emmen. Dan zijn het Pauperparadijs in Veenhuizen en de voorstellingen in het Shakespeare-theater in Diever nog niet meegeteld bij deze cijfers.”

Wildlands

Albert Jan Westerbrink, directeur van Marketing Drenthe denkt dat vooral Wildlands voor de stijging van de hotelovernachtingen zorgt. ,,Mensen boeken een hotel voor het dierenpark en combineren dat met andere uitstapjes. Het gros van de bezoekers dat naar het Drents Museum in Assen komt, gaat dezelfde dag weer naar huis.”

Voorzitter Roel Popma van de regio Drenthe van Koninklijke Horeca Nederland is blij verrast met de CBS-cijfers. ,,Het gaat weer de goede kant op met de hotels in Drenthe. De laatste jaren zijn enkele hotels in de provincie failliet gegaan, maar het tij lijkt gekeerd. Met name in de regio Emmen profiteren veel hotels van het Wildlands-effect.”

Enig minpunt voor Drenthe is dat het aantal buitenlanders dat in hotel overnachtte is afgenomen. In de eerste zes maanden van 2015 boekten 50.000 buitenlandse bezoekers een hotelkamer in de provincie, tegen 45.000 in het afgelopen half jaar. De buitenlandse gasten komen vooral uit Duitsland (11.000), Groot Brittannië (7000) en België (ook 7000). Vooral te danken aan het TT Circuit.

Gepaste trots

In Groningen is de groei van het aantal overnachtingen met 14,3 procent iets hoger dan in Friesland (13,5 procent). Maar nog altijd ver boven het landelijk gemiddelde van 7,5 procent.

Verspreid over Nederland varieert de groei behoorlijk. In Limburg en Flevoland verwelkomden hotels in 2016 minder gasten dan vorig jaar. Amsterdam blijft de grootste trekker van ons land met ruim 6,7 miljoen hotelovernachtingen in het afgelopen half jaar.

Het CBS kan de verschillen per regio niet goed verklaren. Het succes voor Drenthe mag landelijk gezien wel met gepaste trots gevierd worden. Het CBS merkt op dat het totale aantal overnachtingen in Drenthe (414.000 in de eerste helft van 2016) nog altijd kleiner is dan de groei van het aantal overnachtingen in Amsterdam. De hoofdstad registreerde afgelopen half jaar al ruim een half miljoen meer dan in in de eerste helft van 2015.

,,De vier grote steden in de Randstad trekken steeds meer bezoekers’’, zegt Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland. ,,En onder Duitsers doet Zeeland het nog altijd goed.’’