Luister naar

Van der Staaij: taboe op heropenen abortusdebat

Nieuws
Het taboe op abortus is in Nederland enorm. In de politiek is terughoudendheid om de discussie te heropenen en onder jongeren die voor een abortus kiezen, heerst schaamte en gêne.
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
maandag 26 september 2016 om 22:37
Abortus stond maandagavond centraal tijdens het ND-debat in de Amersfoortse Joriskerk. Aan tafel met de klok mee: Kees van der Staaij (SGP), Ineke van der Vlugt (Rutgers), debatleider André Zwartbol, Marjan Haak (VBOK) en Charlotte Lockefeer (Teldersstichting).
Abortus stond maandagavond centraal tijdens het ND-debat in de Amersfoortse Joriskerk. Aan tafel met de klok mee: Kees van der Staaij (SGP), Ineke van der Vlugt (Rutgers), debatleider André Zwartbol, Marjan Haak (VBOK) en Charlotte Lockefeer (Teldersstichting). nd

Amersfoort

Dat bleek maandagavond tijdens een debat over abortus in Amersfoort, georganiseerd door het Nederlands Dagblad en de VBOK. ‘Als je het er weer over gaat hebben, wordt dat in de politiek gezien als het begin van iets kwijtraken’, merkt SGP-leider Kees van der Staaij.

Ook buiten de politiek blijft het stil. Zo wordt onder tieners weinig gepraat over het afbreken van zwangerschappen, ziet Ineke van der Vlugt van Rutgers, een kenniscentrum op het gebied van seksualiteit. Jongeren die voor een abortus kozen, zwijgen daar liever over, uit angst veroordeeld te worden. Ook is er schaamte dat ze zwanger raakten terwijl er goede anticonceptie voorhanden is.

Charlotte Lockefeer van de Teldersstichting, de wetenschappelijke denktank van de VVD, vindt het hoog tijd het taboe te doorbreken en de discussie te heropenen. Begin dit jaar publiceerde ze een artikel waarin ze schreef dat abortus strijdig is met het liberale principe dat ieder mensenleven in zichzelf waardevol is. ‘Als je erkent dat het leven bij de conceptie begint, zit er een grens aan de vrijheid van een vrouw, omdat het leven van een ander in het spel is’, lichtte ze maandagavond toe.

Dat kwam haar binnen de VVD, waar medisch-ethische thema’s gevoelig liggen, op zowel bijval als boze reacties te staan. ‘Maar wat is er mis met het heroverwegen van argumenten?’ De heropening van dat debat begint wat haar betreft bij de principiële vraag wanneer een mensenleven begint. ‘Zolang we het daarover niet eens zijn, worden we het ook niet eens over de wenselijkheid van abortus’, denkt. ze. Zelf is ze ervan overtuigd dat een mensenleven bij de bevruchting begint. ‘Het komt mij gekunsteld over om een andere grens te trekken.’

zelfbeschikkingsrecht

Ineke van der Vlugt van Rutgers, die van mening is dat het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen op de eerste plaats moet staan, vindt de wettelijk afgesproken 24-wekengrens leidend, maar Kees van der Staaij vindt dat zij met zo’n verwijzing naar de wet de discussie ontloopt. ‘Je kunt niet ontkennen dat een embryo leeft. Het is hypocriet om het over weefsel en een klompje cellen te hebben. Na twaalf, dertien weken is het een kindje met alles erop en eraan.’ Van der Vlugt: ‘Ik vind het schrijnend als mensen abortus betitelen als moord. Vrouwen kunnen heel goede redenen hebben om een zwangerschap af te breken.’

Uit onderzoek van Rutgers blijkt dat een aanzienlijk deel van de jongeren abortus als moord betitelt. Een handige term is dat echter niet als je het debat wilt aangaan, vindt VBOK-voorzitter Marjan Haak. ‘Daarom zou ik die term niet zo snel gebruiken.’ SGP-leider Van der Staaij is minder terughoudend. ‘Je kunt elkaar heel snel kwijtraken door het over moord te hebben, dat is waar. Tegelijk is het goed het debat wel te voeren. Het gaat wel om doden van menselijk leven.’ Als hij de kans krijgt de 24-wekengrens naar beneden te krijgen, zal hij dat niet laten. ‘Hoe beperkter, hoe beter.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.